Руски инфекционист: Новите мутации на Ковид-19 ще се предават по-лесно, но ще се изкарват по-леко

0
Британският вариант ще бъде по-заразен и за децата, коментира руския инфекционист-педиатър Евгений Тимаков
Британският вариант ще бъде по-заразен и за децата, коментира руския инфекционист-педиатър Евгений Тимаков

Новият щам на коронавируса е по-заразен и поради тази причина той ще инфектира повече хора, в това число и децата

Агенцията цитира мнението на педиатъра-инфекционист Евгений Тимаков. По неговите думи следващите мутации ще се предават по-лесно, но ще се изкарват в по-лека форма, предава БТА и  24 часа.

"Заобикаляйки имунната защита, вирусът се сдобива с различни нови свойства за по-лесното си разпространение. Така стана с британския вариант на коронавируса, който се оказа по-заразен и порази повече хора. Той ще бъде по-заразен и за децата, за разлика от първичната форма на коронавируса", заяви Тимаков.

Специалистът изтъкна, че вирусът не е станал по-патогенен. "На него не му е необходимо да убива своя гостоприемник. Вирусът няма интерес от това, а да се размножи и да съществува по-дълго. Поради тази причина следващите мутации ще бъдат с по-облекчена симптоматика при протичането на заболяването, но по-лесно ще се предават", добави Тимаков.

Повечето мутации се развиват в организма на хора, които дълго боледуват. Това са пациентите с хронични и съпътстващи заболявания. При тях коронавирусът може да се задържи месец или два.

Преди, за да бъдат заразени, хората трябваше да бъдат изложени сравнително по-дълго време на източника на инфекцията. Сега вирусът значително се е видоизменил и циркулират негови различни подвидове, които инфектират с по-малък вирусен товар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари