Руската рубла отбеляза срив

0
Руската рубла днес се срина до най-ниското си ниво спрямо долара от над 9 месеца
Руската рубла днес се срина до най-ниското си ниво спрямо долара от над 9 месеца

Руската рубла днес се срина до най-ниското си ниво спрямо долара от над 9 месеца

Това стана след като Централната банка на Русия запази без промяна лихвените си проценти, но отправи сигнал, че е възможно да ги повиши в бъдеще. Освен това Москва нареди руският добив на петрол да бъде съкратен значително, което предизвика повишаване на цените на петрола на международните пазари, предаде Ройтерс и БТА.

Стойността на руската национална валута се понижи до под нивото от 73 рубли за долар и към 18:12 ч. българско време 1 един долар се обменяше за 73,39 рубли, съобщи investing.com.

Руската централна банка днес запази основния си лихвен процент на ниво от 7,5 на сто. Тя понижи своята прогноза за средната цена на петрола сорт Уралс през 2023 г. на фона на санкциите срещу вноса на руски нефт и нефтени продукти, наложени от Запада поради военната инвазия на Москва в Украйна.

На фона на понижените експортни цени на руския петрол и по-високото от очакваното ниво на вноса през последното тримесечие на миналата година, централната банка в Москва понижи до 66 милиарда долара своята прогноза за нивото на излишъка по текущата сметка на Русия през настоящата година. Предходната оценка беше за равнище от 123 милиарда долара.

Понижените нива на износа доведоха до свиване на излишъка по текущата сметка с 58,2 процента до 8 милиарда долара през януари. Това буквално изцежда капиталовите буфери, с които управляващите в Москва разполагат, във времена, когато те увеличават бюджетните си разходи, докато намалява основният им източник на приходи - износът на енергийни продукти, отбелязва Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    русенец
    купих си 1000 рубли да си бърша гъза
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари