Иран помага на Русия да се откаже от долара

0
Москва настоява Индия да премине към сетълмент в национални валути
Москва настоява Индия да премине към сетълмент в национални валути Снимка: iStock

Москва настоява Индия да премине към сетълмент в национални валути

Русия и Иран се договориха да преминат към сетълмент в национални валути (рубли и риали), каза вицепремиерът Александър Новак. Думите му се цитират от РИА Новости. Така Техеран ще помогне на Москва бързо да се откаже от долара. Освен това правителствата на двете държави, заедно с техните централни банки, обсъдиха връзката на платежните системи Shetab и «Мир», съобщи Факти.бг.

Според Новак сътрудничеството между Русия и Иран в сегашните условия стана особено важно. По-специално за транзита на товари от Персийския залив. По време на срещата Русия и Иран обсъдиха също енергийните доставки и инвестициите в петролни и газови проекти.

Обсъдихме детайлно въпроси, свързани със суаповите доставки на газ и нефт и увеличаването на съвместните инвестиции при реализацията на петролни и газови проекти“, подчерта вицепремиерът, цитиран от РИА Новости.

Новак каза, че търговският оборот между Русия и Иран се е увеличил с 10 процента през първото тримесечие на 2022 г. До края на 2021 г. беше възможно да се постигне увеличение на показателя с 81 процента, максималното ниво през последните години, припомни той. Според вицепремиера страните трябва да премахнат административните бариери и да опростят бюрократичните процедури, да ускорят процедурите по сертифициране и деклариране на продукти, пише Лента.ру.

Москва настоява Индия да премине към сетълмент в национални валути. Руските власти настояват за това още от обявяването на санкции срещу руски банки и забрана за транзакции през системата SWIFT. Формата на плащане изглежда е следната: рублите ще бъдат депозирани в индийска банка и ще бъдат конвертирани в рупии и обратно за доставки в обратна посока. Въпреки това Индия не бърза да премине към нова форма на сетълмент в търговията с Русия поради волатилността на рублата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    ;allk
    "сетълмент' - нова дума в българския език?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари