Русия забранява "голямата" бира

0
Руските специалисти се разминават във възгледите си дали изобщо съществува болест като „бирен алкохолизъм"
Руските специалисти се разминават във възгледите си дали изобщо съществува болест като „бирен алкохолизъм"

Две години преди домакинството на световното по футбол властите в Русия са решени да се преборят с т.нар. бирен алкохолизъм*, предава онлайн изданието на РБК, цитиран от Всеки ден.

Конкретните мерки ще са забраната на пластмасовите разфасовки с обем над литър и половина.

Забраната за производството на „голяма" бира влиза в сила от 1 януари идната година. Производители и търговци ще имат половин година да се отърват от всички наличности. От 1 юли 2017 г. двулитровките и по-големите й събратя ще се окажат извън закона. При нарушение глобите ще достигат до 500 хиляди рубли (приблизително 13 хиляди лева).

Мерки за борба с „гумената" бира се обсъждат от три години насам. Първоначалният законопроект е предвиждал забрана на пластмасови бутилки с обем над половин литър. Последвала остра реакция на производителите, които обявили, че подобни ограничения ще ги принудят да напуснат руския пазар. Така в крайна сметка се стига до соломоновското решение за бира с максимален обем от 1,5 литра.

Макар че руснаците са известни с пословицата си „Бира без водка е просто загуба на време", популярността на кехлибарената напитка в страната не спира да нараства. Щандовете на големите супермаркети са пълни с десетки марки бира в най-разнообразни разфасовки. Изключително популярни са трилитровките, както и двойните кенчета с обем от 1 литър.

*Руските специалисти се разминават във възгледите си дали изобщо съществува болест като „бирен алкохолизъм". На Запад подобно понятие не се среща. Така или иначе все повече производители на бира, включително и у нас, призовават клиентите си да „консумират с удоволствие и мярка".

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари