Русия вдигна на внезапна проверка Тихоокеанския си флот

2
Събитието е предназначено да повиши готовността на руската армия
Събитието е предназначено да повиши готовността на руската армия Снимка: ТАСС

Събитието е предназначено да повиши готовността на руската армия

Тихоокеанският флот на Руската федерация бе вдигнат в пълен състав за внезапна проверка и приведен в най-висока степен на бойна готовност. "Моряците са натоварени със задачата да попречат на мним враг да навлезе в южната част на Охотско море и да отблъснат десант на Сахалин и южната част на Курилските острови". Това поясни руският министър на отбраната Сергей Шойгу на съвещание с ръководството на военното ведомство, предава ТАСС, цитирана от Агенция Фокус.

Част от Военно-космическите сили на Русия също ще участват в ученията, ръководени от главнокомандващия ВМФ Николай Евменов. Събитието е предназначено да повиши готовността на руската армия за "отблъскване на агресията на потенциален противник от океанските и морските райони“, а също така да бъде отработено за осигуряване на действията на стратегически атомни подводници.

Цел на проверката

Целият Тихоокеански флот бе вдигнат по тревога в 09:00 часа местно време във време Владивосток (02:00 часа българско време). Заедно с него в проверката участват самолети на Далечната авиация и авиация на Източния военен окръг, както и подразделения и поддържащи части.

Основната цел на проверката е "да се изгради способността на Въоръжените сили да решават задачи по отразяване на агресията на потенциален противник от океанско и морско направление", отбеляза министърът.

"За проверка е създадена тренировъчна среда, характерна за ситуация на пряка заплаха от агресия“, допълни на свой ред началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Шойгу отбеляза, че флотът ще действа "както в близката, така и в далечната морска зона". Участниците в проверката ще трябва да отблъскват масирани ракетни и артилерийски удари, да откриват и ликвидират макет на вражески подводници и да унищожават "вражески“ военноморски ударни групи и наземни цели.

Три етапа

По думите на началника на Генералния щаб, проверката ще се проведе на три етапа: първият включва привеждане на флота в пълна бойна готовност, вторият - разгръщане на сили в постоянна готовност и третият - непосредствено провеждане на подготовка за бойни задачи. Той не уточни продължителността на тези етапи.

Във втория етап, по думите на Герасимов, се предвижда също да се придвижат към ракетоопасни направления дивизионите на ПВО, които не са на бойно дежурство, и да се разположат мобилни радиолокационни станции в нови позиционни райони. Началникът на Генералния щаб е възложил "отделно да се поеме контрола“ по осигуряването на бойната устойчивост на стратегическите атомни подводници на Тихоокеанския флот и готовността им за използване на оръжия.

Особености на проверката

Според военния министър на Москва "проверката ще има редица особености“. "На практика е необходимо да се отработят методи за действие за предотвратяване на разполагането на вражески сили в оперативно важния район на Тихия океан – южната част на Охотско море – и за отблъскване на десанта му на южните Курилски острови и остров Сахалин“, уточни Шойгу.

Освен това той инструктира, преди разгръщането на Тихоокеанския флот, "за кратко време да се разкрие подводната обстановка на подстъпите към базите на силите на флота“ и да се проведат основните учения с участието на кораби "с индикация за действия на противника и в затруднена обстановка на смущения“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари