Русия ще запази газовия транзит през Украйна

0
Въпросът е в обемите на този транзит и сроковете за които може да се сключи договорът, заяви руският президент
Въпросът е в обемите на този транзит и сроковете за които може да се сключи договорът, заяви руският президент Снимка: БГНЕС

Русия ще запази транзита на газ за Европа през Украйна, макар този маршрут да ѝ струва по-скъпо, но основният въпрос е в обемите и сроковете, за които ще бъде сключен бъдещият транзитен договор.

Това обяви руският президент Владимир Путин по време на традиционната си "голяма пресконференция" в четвъртък. Същия ден в Брюксел се провеждат тристранни преговори с Украйна и Европейския съюз именно по този въпрос, които по последни информации са прекратени за консултации с юристи по обсъжданите предложения.

"Независимо от строежа на нови инфраструктурни обекти като "Северен поток4, "Северен пото 2", Турски поток, ще запазим транзита през Украйна. Въпросът е в обемите на този транзит и сроковете за които може да се сключи договорът", заяви Путин, цитиран от ТАСС, пише mediapool.bg.

В същото време той отбеляза, че Русия не се стреми към договор за някакво време с идеята да се прекрати по-късно транзита през Украйна. "Това е удобен маршрут. Между впрочем украинският маршрут в Европа е по-дълъг от маршрута по Балтийско море. Той е по-дълъг и и за нас е по-скъп, но все пак за Централна и Южна Европа това е добър и отработен маршрут. Готови сме да го запазим", заяви руският държавен глава.

Той декларира готовността на Москва да търси приемливо за всички решение по украинския газов въпрос, въпреки че решението на Стокхолмския арбитражен съд да носи политически характер.

"Убеден към като юрист по образование, че това решение носи не юридически и правен характер, а политически. В една от обосновките, което на седящите тук днес ще се стори странно, но и интересно, пише "във връзка с тежкото икономическо положение на Украйна. Глупост някаква просто. Но решение на съди има и от него трябва да се изхожда. И ние ще търсим приемливо за всички страни решение, включително и за Украйна", каза Путин.

Той отбеляза, че газовите отношения с Украйна са сложен и чувствителен въпрос. "Ние искаме да решим този проблем", подчерта Путин.

"Смятам, че ще се договорим. Всъщност сме напът към такива договорености. Нямаме никакво желание да изостряме ситуацията в енергетиката и да използваме това за влияние на ситуацията и Украйна", допълни руският държавен глава.

Той отбеляза, че Русия е готова да доставя газ на Украйна с отстъпка от 20-25 процента. "Това е възможно и тогава би се намалила и за крайния потребител (цената), а не да се повиши, както сега се планира от 1 януари. Доколкото знам средното ниво на цената на газа ще бъде някъде 300 долара за всички категории потребители", допълни той.

Новината за запазването на украинския газов транзит бе определена от българския енергиен министър Теменужка Петкова като добра, тъй като страната ни ще запази донякъде приходите си от Трансбалканския газопровод, по който Русия транспортира газ за Гърция, Турция и Северна Македония. Тя обясни пред журналисти, че ще продължи транзитът до Македония и Гърция, а вероятно и до Турция, макар "Газпром" да смята от следващата година да захранва южната ни съседка през газопровода "Турски поток". В същото време "Българтрансгаз" обяви част от капацитета на Трансбалканския газопровод в посока към Румъния на търг и процедурата привлече значителен интерес.

Собствените си доставки на руски газ обаче България от 1 януари 2020 г. ще получава по "Турски поток". От държавния доставчик "Булгаргаз" са направили анализ и съответни изчисления, според които при промяна на входната точка на доставка са налице възможности за оптимизиране на разходите, обясни Петкова.

По думите ѝ транзитните такси по "Турски поток" излизат по-ниски от тези за пренос през Украйна и Румъния, чийто газов оператор е решил да вдигне тарифите си заради направени инвестиции в рехабилитацията на румънската газопреносна мрежа. Именно това позволи на "Булгаргаз" да поиска намаление на цената на природния газ от януари 2020 г. с близо 2 процента при първоначални разчети за 0.7 на сто, припомни Петкова.

По думите ѝ това решение е изключително добро за българския бизнес и за българските потребители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари