Русия разследва причините за провала на мисията до Луната

0
Безпилотният космически апарат Луна-25 се е разбил на повърхността на естествения ни спътник
Безпилотният космически апарат Луна-25 се е разбил на повърхността на естествения ни спътник Снимка: ЕПА / БГНЕС

Безпилотният космически апарат Луна-25 се е разбил на повърхността на естествения ни спътник

Провал на първата мисия до Луната на Русия от близо половин век. Роскосмос съобщава, че безпилотният космически апарат Луна-25 се е разбил на повърхността на естествения ни спътник. Започнало е разследване на причините, довели до катастрофата, предава БНТ.

Мисията трябваше да продължи около година, а освен нова информация за Луната, щеше да донесе престиж на Москва и да бъде заявка, че Русия се завръща в космическата надпревара.

11 август - от новия космодрум "Восточний" е изстреляна ракетата-носител "Союз", която трябва да отведе в Космоса апаратът "Луна-25". Мисията на безпилотния апарат - да вземе скални проби, да извърши редица научни експерименти на лунната повърхност и да търси вода. Тежащата около 800 кг. сонда трябваше да пътува около 5 дни и да кацне на южния полюс на естествения спътник на Земята - нещо, което до този път не беше правено.

Още в събота обаче от Роскосмос намекнаха, че мисията може и да претърпи крах. В лаконично съобщение от руската космическа агенция заявиха, че към станцията е подаден сигнал за преминаване в орбита преди спускане. На борда, обаче, възникнала непредвидена ситуация. Последва ново съобщение - апаратът не се подчинил на командите от Земята, а мисията е провалена.

Изстрелването на "Луна-25" беше отлагано многократно в рамките на изминалите 10 години. Мисията беше част от руската програма за изследване на Луната, която си е поставила за цел до 2040 година на повърхността ѝ да бъде изградена космическа станция. Търси се и нова технология, която да позволи по-меко кацане на обекти в Космоса.

Последната лунна мисия на Русия е през 1976-а година - в разгара на Студената война. Европейската космическа агенция също беше част от мисията на "Луна-25", но прекрати сътрудничество с Роскосмос след началото на войната в Украйна.

В космическата надпревара се включи и Индия - очаква се до дни индийска сонда да кацне на лунната повърхност. Поглед към Луната са отправили и от Китай, американската НАСА, както и частни компании, сред които и SpaceX на Илън Мъск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Копейкин
    Причините са ясни на всички русороби и путлерофили в Задунайская Губерния Болгария. Спуснати са лично от Митрофанова за разпространение от всички тролове до всички медии 1. Виновна е Усрайна и неофашисткие режим в тази нацистка държава; 2. Вина има нейния еврейски фашистски президент, наркоманчето Зеленски; 3. Вина имат и краварите и лично Джо Бидон с неговите памперси, замърсили са екологията и ракетата затова се е отклонила 4. Вина има Еврогейския съюз с тяхната джендърска идеология, явно са промили мозъците на конструкторите на ракетата и вместо да я панират както трябва, те са били заети да се самоопределят от кой пол са; 5. Вина имат и агитките на Левски, ЦСКА и всички отбори, които тръгнаха да рушат паметника на една поробителска армия, или да цапат с червена боя друг паметник. Ако с тази червена боя бяха обрисували не паметника в Стара Загора, а полюса на Луната, нямаше да има пропуск. Ватникът е като испански бик - виде ли червено подлудява и няма грешка. 6. Вина има дори и най-верните ни хора в Губерния Болгария - ето примерно Резидента Гадев - вместо да воюва с правителството за кой ден ще е нацианалния празник на България, можеше да излезе пред поданиците на Болгария, да размаха юмрук и да обвини всички по-горе изброени за тази малка грешка. Но нашите хора ще ги привикаме в посолството да им четем конско. АПРОПО - Не спорете ко ден ще е националния празник на Зарубежная губерния, ще бъде този който Русия определи, примерно може да е рождения ден на Путлер.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари