Путин и Раиси затвърдиха двустранното си сътрудничество

0
Руският президент се срещна в Кремъл с иранския си колега
Руският президент се срещна в Кремъл с иранския си колега Снимка: © РИА Новости / Павел Бедняков

Руският президент се срещна в Кремъл с иранския си колега

"Русия и Иран си сътрудничат активно в почти всички области", заяви Владимир Путин на срещата с президента на Иран Ебрахим Раиси в Кремъл, съобщиха руските държавни медии, цитирани от БГНЕС.

"Имаме големи инфраструктурни проекти, обсъждаме ги от дълго време, сега стигнахме до практическото осъществяване на изграждането на железопътната линия Север-Юг. Естествено, работим традиционно в областта на енергетиката, в областта на образованието. При нас учат значителен брой ирански студенти. Като цяло процесът е доста активна работа в почти всички области", подчерта руският държавен глава.

Путин отбеляза повишаването на търговския оборот между страните с 20% през миналата година. Той предаде "най-добрите си пожелания" на върховния лидер на Иран Али Хаменей, като изтъкна ролята му за укрепване на отношенията между Москва и Техеран.

В края на годината страните ще подпишат споразумение за зона за свободна търговия между Иран и Евразийски икономически съюз, което според Путин ще създаде допълнителни възможности за разширяване на взаимодействието.

Освен това Путин и Раиси обсъдиха ситуацията в Ивицата Газа.

"Необходимо е бомбардировките в Ивицата Газа да бъдат прекратени възможно най-скоро. Този въпрос не е само въпрос на нашия регион, той е въпрос на цялото човечество. Затова трябва да се намери много бързо решение на този въпрос", заяви Раиси.

Иранският лидер каза, че заради действията на Израел в зоната на конфликта са загинали повече от 6 хиляди деца. В същото време, според Раиси, е "жалко, че действията на Израел са подкрепени от САЩ и други страни от Запада".

За последно Путин се срещна с Раиси в рамките на срещата на върха на Шанхайска организация за сътрудничество в Самарканд през септември миналата година. Двамата разговаряха за работата по ново голямо икономическо споразумение между страните и перспективите за сътрудничество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари