Русия пробва да се изключи от Интернет

2
Какво се случи?
Какво се случи?

Какво се случи?

Руските власти и интернет оператори отново провериха работата на руските сайтове в контекста на прекъсването на връзката на страната с международния интернет. Според представител на Роскомнадзор ученията са били успешни.

В нощта на 4 срещу 5 юли в страната са се провели редовни учения за осигуряване на стабилно, безопасно и цялостно функциониране на интернет, съобщиха за RBC.ru два източника от телекомуникационния пазар, пише Актуално. Според един от тях по време на ученията "международният интернет е бил изключен".

Представителят на Роскомнадзор припомни, че според закона за стабилността на руския интернет въпросните учения трябва да се провеждат поне веднъж годишно. Запитан какви задачи са изпълнявали организаторите на ученията чрез изключване на международния сегмент на интернет, представителят не отговори. Без коментар темата оставиха и от Rostelecom, MTS, MegaFon и VimpelCom (марка Beeline).

Според анализа на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) за случилото се, Русия действително временно е прекъснала поне частично връзката с глобалния интернет по време на тест на своята система за "суверенен интернет" през нощта на 4 срещу 5 юли. Съобщава се, че тестът е попречил на руснаците да получат достъп до обичайните западни услуги, включително Google и Wikipedia, като същевременно е запазил достъпа до уеб услуги, хоствани от Русия.

По-интересното е, че тестът вероятно е прекъснал връзката между някои руски правителствени служби, включително руските железници и руския федерален орган за ветеринарен и селскостопански надзор Росселхознадзор. Руските телекомуникационни оператори Megafon и Beeline също съобщават за прекъсвания по време на теста.

Продължаващите тестове и развитие на "суверенния интернет" показват, че Кремъл продължава дългосрочните усилия да изолира Русия от западното влияние и глобалната сфера и това усилие вероятно ще се разпространи извън информационното пространство. Икономиката на Русия вероятно ще пострада значително от продължителната интернет изолация, тъй като твърде много международна търговия разчита на глобалния интернет.

Представител на телекомуникационния пазар в Русия припомня, че задача на закона "За суверенния рунет" е да поддържа ефективността на руския сегмент на мрежата, когато той е изключен отвън. "По време на ученията можеше да се провери дали Runet наистина продължава да работи с такова изключване. Почти по същия начин се тестват и бронежилетките, когато се поставят върху манекени и след това се стреля по тях".

Защо се провеждат подобни учения?

Законът "За суверенния рунет" беше приет през есента на 2019 г., за да защити руския сегмент на интернет от външни заплахи. Той предвижда в мрежите на всички оператори в страната да бъде инсталирано специално оборудване, чрез което Роскомнадзор да може да управлява трафика при необходимост. Досега Русия не е била изключвана от глобалния интернет и услугата все още използва оборудване, инсталирано в мрежите на оператора, за да блокира достъпа до забранено в Русия съдържание и например да забави скоростта на Twitter, като компания, която нарушава руското законодателство.

Освен всичко друго, законът изисква собствениците на комуникационни мрежи, интернет компаниите и други играчи на пазара да участват в учения за целостта и стабилността на функционирането на интернет срещу негативни външни влияния в Русия поне веднъж годишно. Планът на учението е одобрен от Министерството на цифровото развитие съвместно с Федералната служба за сигурност, Министерството на отбраната, Федералната служба за охрана, Министерството на извънредните ситуации и Федералната служба за технически и експортен контрол.

Властите рядко разкриват резултатите от подобни учения. Известно е, че в края на 2019 г. те разработиха сигурността на мобилните абонати, включително защитата на личните данни и възможността за прихващане на трафик и SMS, разкриване на информация за тяхното местоположение, тестваха рисковете и уязвимостите на "умните" устройства в обекти на критична информационна инфраструктура (включително мрежови комуникации и ИТ оборудване на компании от енергийната, финансовата и редица други индустрии). В средата на 2021 г. се провери и възможността Runet да работи в случай на външни изкривявания, блокиране и други заплахи.

Директорът на отдела за информационна сигурност и специални решения на Sitronics Group Александър Дворянски припомня, че основните сървъри принадлежат на Съединените щати и Русия не може да им повлияе по никакъв начин. Дворянски смята, че е необходимо да се вземе предвид възможността за потенциално прекъсване на връзката на руския сегмент на интернет от глобалната мрежа.

Той припомни, че по-рано професионалната общност се е съгласила, че спирането на платежните системи е малко вероятно, но въпреки това се е случило. "Също така (ученията) ще помогнат да се осигури стабилен интернет в рамките на страната в случай на глобални повреди или хакерски атаки, тъй като има примери за прекъсване на връзката от глобалната мрежа на цели държави, макар и временно", каза представител на Sitronics.

Основателят на Qrator Labs, Александър Лямин, казва още, че съвременният интернет е добре свързан и много труден за разделяне, така че "теоретично е невъзможно да се предвиди коя част от Runet ще спре да работи, когато бъде изключена от глобалната мрежа". "Проведените учения са опит за жив експеримент за проверка на готовността за подобно развитие на събитията: доколко руският сегмент на интернет може да функционира стабилно офлайн. Всъщност това може да се сравни със ситуация, в която да отрежете ръка и да видите колко дълго ще живее без останалата част от тялото", казва Лямин. В същото време той оценява вероятността Русия да се откачи от международния интернет с отнемането на всички IP адреси като "ненулева", поради което смята за "абсолютно целесъобразно" да се тестват различни сценарии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари