Русия тества успешно собствен интернет

0
Не е ясно дали страната ще успее да постигне целта си да има собствен Great Firewall
Не е ясно дали страната ще успее да постигне целта си да има собствен Great Firewall Снимка: ЕПА / БГНЕС

Русия затегна хватката си върху технологиите и инфраструктурата в страната през последните няколко месеца.

Законът за “суверенния интернет”, който позволява блокирането на съдържание в “спешни ситуации”, влезе в сила през ноември, а наскоро президентът Владимир Путин подписа закон, който забранява продажбата на устройства без предварително инсталиране на руски приложения.

Днес Министерството на комуникациите на Русия обяви, че успешно е тествало местна алтернатива на интернет, пише BBC, предава Investor.

Не е ясно как работи въпросната мрежа, но министерството посочва, че потребителите не са усетили никакви промени при обичайното ползване на мрежата в рамките на тестовата фаза.

Страни като Китай, Иран и Саудитска Арабия вече ограничиха до какво могат да имат достъп гражданите им и как могат да комуникират помежду си в интернет.

Руският проект, наречен Runet, предполагаемо може да позволява на правителството да филтрира съдържание и да цензурира. Новият вид инфраструктура ще направи трудно ползването и на VPN-и за достъп до блокирано съдържание.

Трудно е да се каже колко успешен е бил тестът, както и колко далеч ще стигне Русия в целта си да създаде свой собствен Great Firewall.

Технологични експерти коментират “разделянето на интернет” от близо 20 години. Въпреки че някои правителства се опитват да контролират как гражданите си комуникират и до какво съдържание имат достъп, световната мрежа ще трябва да измине дълъг път преди да бъде разделена на национални мрежи.

Но след като суперсили като Китай и Русия се учат как да създават собствени мрежи, възможно е те да бъдат последвани и от други страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари