Русия обяви, че ще спре войната, когато НАТО спре да я заплашва

2
Веднага след новината за превземането на Мариuпол, Путин нареди на руските военни да спрат щурма на завода "Азовстал"
Веднага след новината за превземането на Мариuпол, Путин нареди на руските военни да спрат щурма на завода "Азовстал" Видео: NOVA

Американският президент Джо Байдън обяви нова програма за временно приемане на бежанци от Украйна

Боевете в Източна Украйна продължават, информира NOVA

Русия обяви, че ще прекрати военните си действия, когато НАТО спре да използва украинската територия, за да я заплашва. Москва подчерта, че обсаденият Мариупол е напълно превзет. Сраженията по почти 450-километровия фронт продължават, но до момента Русия не е отбелязала някакъв значим военен успех. Военните на Москва са успели да превземат квартали на няколко градове в Източна Украйна, както и пристанищния Мариупол.

В четвъртък руският президент Владимир Путин нареди на армията да спре опита за превземане на стоманодобивния завод „Азовстал” в Мариупол, в който са се барикадирали 36-та украинска дивизия и части на батальона Азов. Вместо това той поиска огромният комплекс да бъде блокиран, така че да не може и пиле да прехвръкне. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е докладвал, че Мариупол е вече изцяло под контрола на руските части.

Уважаеми Владимир Владимирович, Въоръжените сили на Руската федерация и Народната Милиция на Донецката народна република освободиха Мариупол”, заяви Шойгу.

Веднага след новината за превземането на Мариuпол, Путин нареди на руските военни да спрат щурма на завода "Азовстал", в който са се барикадирали украински войници, заедно с жени и деца. „Смятам, че предложението за щурм в индустриалната зона е ненужно. В този случай е важно да помислим за запазването на живота и здравето на нашите войници и офицери. Няма нужда да се катерите по тези катакомби и да пълзите под земята. Блокирайте тази индустриална зона, за да не може муха да мине през нея”, посочи руският президент Путин.

Решението на Путин да прекрати операцията в "Азовстал" е по-скоро пропаганден ход, отколкото такъв с военно или хуманитарно значение, твърдят западни анализатори. Причината е, че след превземането на Мариупол от руските военни, заводът няма никакво  значение за хода на военните действия.

„Ситуацията на изток и юг остава изключително тежка. Окупаторите се опитват с новата си масирана атака да грабнат поне някаква победа, поне нещо, с което да нахранят своите пропагандни говорители. Моите сърдечни благодарности към всеки наш защитник”, категоричен е украинския президент Зеленски.

Броят на изведените от Мариупол се оказа многократно по-малък от очакваното. Киев се надяваше да евакуира с 90 автобуса около 6 хиляди от общо 100-те хиляди цивилни. Днес обаче, едва 800 души са напуснали града.

Имаме нужда от почивка след обстрела, след целия този кошмар. Крием се в мазета от 30 дни”, споделя Тамара, жител на Мариупол.

Междувременно американският президент Джо Байдън обяви нова програма за временно приемане на бежанци от Украйна. Програмата е наречена "Единни за Украйна" и съгласно нея, украинци, които имат американски спонсор, могат да останат 2 години, но без да получат гражданство. Байдън обяви, че отпуска и 800 милиона долара военна помощ за Украйна, която включва тежко артилерийско оръжие, амуниции и тактически дронове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    mmmda
    Братята руси го повтарят това повече от 8 години, но има милитаристични копилета с дебели, алчни и прости кратуни без грам мозък, за да схванат смисъла. Е, тогава ще ядат бой, докато им омекнат тиквите и им дойде акъла, като на албански реотан - докато светне угасва...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари