Русия е предупредила Брюксел за удара

1
Представители на спецслужбите на Русия предупредили властите в Брюксел, че в Белгия през февруари са влезли трима джихадисти от Беларус
Представители на спецслужбите на Русия предупредили властите в Брюксел, че в Белгия през февруари са влезли трима джихадисти от Беларус

Представители на спецслужбите на Русия предупредили властите в Брюксел, че в Белгия през февруари са влезли трима джихадисти от Беларус, които подготвят атентати.

Това съобщава източник от руските служби пред lifenews.ru, съобщава вестник "Труд".

Според него Иван и Алексей Добваш са заминали заедно със съотечественика си Марат Юнусов в Белгия в края на февруари. Известно е, че 27-годишния Алексей Добваш първи е приел исляма и е започнал да общува с радикалните.

Под влияние на по-големия си брат и по-малкият 23-годишен се включва в групировката.

Според данни на руски силоваци братята били в един от отрядите на ДАЕШ в Сирия. След като преминали бойна подготовка и инструктажи заминали за Европа.

Слух за нов взрив

В метрото на Брюксел е имало и четвърти взрив, това съобщи кореспондентът на i24news в Туитър. Досега съобщението му не е потвърдено от друг източник.

Заради заплаха от терористичен акт е била евакуирана централната гара на белгийския град Антверпен, предаде Укринформ.

Междувременно стана известно, че е затворена е границата между Франция и Белгия. Спрени са всякакви пътувания от и към Брюксел, включително и международните влакове, самолети и автомобили.

Транспортен хаос

Автобусите, трамваите и метрото напълно спряха в Брюксел, където бяха затворени по-рано тази сутрин летището и големите гари, съобщава Нова телевизия.

Въведени бяха засилени мерки за сигурност в редица европейски градове след експлозиите на летището тази сутрин, при които са загинали най-малко 13 души и са ранени 35, предаде Франс прес.

До момента има данни и за 10 загинали при взрива в метрото „Мелбек“.

Белгийските власти повишиха степента на тревога от терористична заплаха до максималното й равнище.

"В момента цялата ни мрежа е затворена", посочи операторът на обществения транспорт Ес Ти И Би (STIB) на сайта си в Туитър.

Франкфуртското летище поема полетите

Международното летище в Брюксел-Завентем е затворено до утре сутринта 05:00 часа по Гринуич, посочи летището, а големите гари ще останат затворени до нова заповед.

Франкфуртското летище, което също повиши мерките за сигурност, се подготвя да приеме полетите, отклонени от Брюксел след двете експлозии, станали тази сутрин на летището в белгийската столица.

Първият полет е на Остриън еърлайнс(Austrian Airlines) и вече е насочен към Франкфурт, съобщи говорител на летището.

"Останете там, където сте", призова кризисният белгийски център на сайта си в Туитър. Атентатите отекнаха навсякъде в Европа.

Европа затяга мерките за сигурност

Редица големи градове решиха да повишат с една степен мерките за сигурност по примера на полицейската префектура в Париж, която въведе още по-строги мерки на летищата, гарите и в обществения транспорт.

Парижките гари остават отворени, но има засилено присъствие на полиция на Гар дьо нор (Северната гара), откъдето потеглят влаковете за Брюксел.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари