Русия арестува журналист от ''Свободна Европа''

0
Алсу Курмашева е арестувана в град Казан
Алсу Курмашева е арестувана в град Казан Снимка: RFE / RL

Алсу Курмашева е арестувана в град Казан

Руско-американската журналистка Алсу Курмашева е арестувана в град Казан, съобщиха от Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", където тя работи.

Курмашева е вторият американски журналист, задържан в Русия през 2023 г., след репортера на в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович.

Журналистката е обвинена, че не е декларирала, че е "чуждестранен агент" – обвинение, за което може да получи до пет години затвор, се казва в изявлението на частната медийна компания.

Курмашеваживее в Прага със съпруга и децата си. Тя е трябвало да пътува до Русия по "спешни семейни причини" на 20 май и е била временно арестувана на 2 юни преди обратния си полет от Казан, обяснява Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода".

Американският и руският ѝ паспорт са конфискувани и тя не може да напусне Русия, преди обвинението ѝ да бъде окончателно обявено.

В изявление на базирания в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите (КЗЖ) се казва, че според информация от официалната новинарска агенция "Татар-Информ" снощи Курмашева е била в център за временно задържане, предаде БТА.

Властите обвиняват журналистката, че през септември 2022 г. "умишлено е събирала военна информация за Русия чрез интернет, за да предаде тази информация на чуждестранни източници", както и че е "провеждала дискредитиращи Русия информационни кампании".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -9
    1
    аха
    В Расия живее бог Путлер, всяко мнение различно от неговото се награждава със затвор. Бела страна за пример
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари