Русенци масово се къпят в Дунав, въпреки забраната

0
Русенци масово се къпят в Дунав, въпреки забраната
Видео: БНТ2

Въпреки че къпането в река Дунав е забранено, жителите на Русе, които не могат да си позволят почивка на море, ходят на плаж край реката. Кметската забрана за плуване се нарушава редовно по крайбрежната алея.

Всяко лято реката взема жертви, но като безплатна алтернатива на басейните, продължава да привлича неразумните смелчаци. Те се гмуркат около корабите и понтоните и рискуват на своя отговорност, защото спасители няма. 67-годишният Неделчо Андреев вече десетки пъти се е къпал в реката, а за първи път влязъл в Дунав още през март. „Влизам, забранено, не забранено, да говорим истината. И полицията идва, Гранична, и те не могат да се оправят. Не е хубаво, обаче няма как. Лошо е тия, които не могат да плуват. Тази година имаше един опит за удавяне, но отърваха, извадиха момчето.

Като опитен плувец, мъжът предупреждава, че коварното течение на Дунав крие много опасности. „Човек трябва да внимава, едно наум да има. Тук има едни канарички. Който не знае и вървиш, вървиш и е 8 метра, изведнъж потъваш…

Въпреки забраната за къпане, русенци събират тен и на брега под хижа „Приста”. Мястото е много опасно не само заради тинестото дъно, но и заради подводните ями, образувани при ваденето на пясък от реката. Санкцията за нарушителите, които се къпят в Дунав е до 50 лева, но тъй като Общината не разполага с достатъчно служители, които да следят дали се спазва кметската заповед, санкционирани засега няма.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари