Русенци тормозят кмета си

2
В подобно писмо изпратено също днес до Дирекция национален строителен контрол са поискани проверки
В подобно писмо изпратено също днес до Дирекция национален строителен контрол са поискани проверки

Възмутени от отговора на зам. кмета по строителство в Русе, инж.  Наков  по повод изказването на  гражданина Мариян Димитров на сесията на общински съвет състояла се на 23 април, гражданско движение „Бъдеще за Русе“ поиска от кмета Пламен Стоилов да поиска фирмата извършила ремонта и превърнала най – европейския площад в България в „китайско присъствие“ да пренареди всички плочки на настилката. С писмото подадено днес 7 май 2015 г. в кметството се иска още това да стане незабавно, докато строежът е все още в гаранционен срок. Причината за плачевното състояние на настилката е незачитане на елементарно строително правило – в строежа не са направени компенсиращи топлинното разширение фуги.

Елементарно Уотсън! Когато слънцето напече, плочките се разширяват и щом няма разстояние между тях, те се натискат и трошат или повдигат нагоре.

В писмото движението плаши кмета, че ако не вземе незабавни мерки, ще считат, че е проява на безстопанственост, за което ще сезират органите на власт.

В подобно писмо изпратено също днес до Дирекция национален строителен контрол „Бъдеще за Русе“ иска порверка за отсъствието на фуги и посочване на виновника – проектанта или строителя? И разпореждане от страна на дирекцията настилката на площада да се въведе в съответствие със строителните норми.

Припомняме, че за безумния ремонт на площада от общинският бюджет бяха изхарчени около 2 млн. лева, които можеше да се дадат за здравеопазване или други належащи нужди.

Ето целият текст:

Гражданско движение „Бъдеще за Русе”

Изх. № 4/ 2015
До г- н кмета на гр. Русе
Уважаеми господин кмете,
На заседанието на общински съвет проведено на 23 април 2015г., в отговор на питане на гражданин, относно състоянието на площад „Свобода”, зам. кмета г-н Наков отговори, че строително-монтажните работи на площада са извършени качествено и строителят не носи никаква отговорност за постоянно отлепените и чупещи се плочи от настилката.
Уведомяваме Ви, че всички специалисти по строителство с които сме разговаряли по темата са на противоположно мнение. Според тях при извършвенето на проектирането и строителството не са спазени основни правила и конкретно, че настилката от плочи е изработена без фуги за компенсиране на топлинното разширение и това е причината, при нагряване от слънчеви лъчи, плочите да се разширяват и силно притискат една в друга от което се повдигат и ръбовете им се чупят. Това е факт и по настоящем около 50 % от плочите повредени или отлепени.
Настояваме, преди изтичане на гаранционния срок да отнесете проблема до ДНСК, която да констатира некачественото строителство (или проектиране), и да изискате от строителя пренареждане на всички плочи (за негова сметка) в съответствие със строителните правила.
Считаме, че настоящото поведение кметската управа по отношение на проблема е израз на безстопанственост към общинска собственост и ако незабавно не реагирате на сигнала ни ще се обърнем към органите на власт.
Приложени снимки.
7 май 2015 г.                                                  

Председател: Б.Никифоров

Източник: ruse-future.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари