Ако не ви увелича данъците Община Русе няма как да си плаща заемите!

4
Г-н Стоилов, защо ви е кредит за 10 години?  Кой Ви е казал, че ще бъдете кмет на Русе още 10 години или искате друг да оправя бакиите след Вас?
Г-н Стоилов, защо ви е кредит за 10 години? Кой Ви е казал, че ще бъдете кмет на Русе още 10 години или искате друг да оправя бакиите след Вас?

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Правя изказване относно поемането от Община Русе на заем в размер на 10 млн. лв., за срок от 10 години.“

Както е казал народът „На лъжата краката са къси!“.

В мотивите си към предложението за увеличаване  със 67 % на данък сгради на русенци, което увеличение вече е факт, кметът Пламен Стоилов пише: „Необходимо е търсенето на нов приходоизточник или завишаване на съществуващите, за да се минимизира риска от допускането на просрочени задължения“

Или казано с други думи, русенци, ако не ви увелича данъците Община Русе няма да може да си изплаща задълженията. Днес, същият този кмет ни убеждава, че за Община Русе не е никакъв проблем да изтегли и обслужва заем от 10 млн. лв., за срок от 10 години. Кога излъгахте русенци, г-н Стоилов – когато им вдигнахте с 67 % данъците или днес ги лъжете отново? Следващата година пак ли ще удвоите данъците на всички граждани, за да не допуснете Община Русе да просрочи този заем от 10 млн.?

В същото време, заради несвършена работа от кмета Пламен Стоилов и екипа му и конкретно представянето на негоден проект за компостираща инсталация, заради неизпълнени 13 изисквания за допустимост по програмата, Община Русе губи над 3,5 млн. лв. годишно. Ето къде ще отидат през следващите три години тези 10 млн. лв., вместо общината да ги вложи в ремонта на уличната мрежа.

Г-н Стоилов, защо ви е кредит за 10 години?  Кой Ви е казал, че ще бъдете кмет на Русе още 10 години или искате друг да оправя бакиите след Вас?  Защо са Ви 10 млн. лв., а не примерно 3 млн. лв.? Нали казвате, че за цялостен ремонт на уличната мрежа са необходими 30 млн. лв. и за това ще правите само частичен ремонт. Защо да не ги усвои ОП „Комунални дейности“ – година по година и печалбата да остане в Община Русе, а не от ремонта да печелят само фирми на ГЕРБ, партийни „спонсори“ за следващите избори ? Стига вече с тези обществени поръчки, стига вече с това законово крадене!

Ако някой все още се съмнява в това което казвам, да си направи справка в съда, където има две висящи дела срещу фирми на ГЕРБ за злоупотреба с еврофондове, след проведени обществени поръчки!

Усвояването на кредита на части има и едно друго предимство. Русенци ще могат да видят година по година дали ремонта на уличната мрежа и тротоарите е качествен, а примерно не се отлепят плочките, както е на централния площад и в подлеза на кръговото и не пропада пътното платно, както се случи при бул. „Тутракан“, велоалеите и на др. места.

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Ако кметът Пламен Стоилов не оттегли това предложение, настоявам да го отхвърлите.

В предложението има и други безумия.

Не може максималният лихвен процент да е 4 %, с 2 % надбавка за просрочие и то за такъв уж добър платец, като Община Русе, а малки фирми да теглят кредити с 2 % лихва и 1 % надбавка. Не приемам аргументите на г-жа Пенева, че такъв нисък лихвен процент щял да ограничи конкуренцията между банките. Намаляването на лихвата води до над 200 хил. лв. икономия и това е най-важното за данъкоплатците, а не това дали банката има или няма офис в Русе.

Общински съветРусе задължително трябва да проведе обществено обсъждане с местната общност за това кои улици и тротоари трябва да бъдат ремонтирани спешно, за да не спорите примерно колко е важен участъка от ул. „Гурко“ пред шах клуба и защо като не е участък с интензивно движение има дупки с дълбочина над 30 см.

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

От вас зависи да спрете разсипията в Община Русе!

За мен има значение не само какво се прави в Русе, но и на каква цена се прави!

Автор: Мариян Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари