Русенци: Спрете запалването, което ще ни убие!

6
Русе и Гюргево подготвят протест срещу изграждането на инсинератор за опасни медицински отпадъци
Русе и Гюргево подготвят протест срещу изграждането на инсинератор за опасни медицински отпадъци Снимка: Facebook

Русе и Гюргево подготвят протест срещу изграждането на инсинератор за опасни медицински отпадъци

Русенци са категорично против изграждането на инсинератор в румънския град Гюргево. Те са готови да заявят своята позиция на протест, насрочен за 1 септември от 17:00 ч. пред Паметника на свободата в Русе. Жителите на Гюргево също няма да останат безучастни, а ще стартират протестните си действия и по-рано - още в 14:00 часа на същия ден.

Закъснялата реакция на институциите в Русе подпали искрата на общественото недоволство. По информация на румънските власти, до екологичното министерство в България становище е изпратено още през 2022 г., но инвестиционното намерение бе огласено в Русе в последния момент. Дейността от инсинератора е токсикологична и ще замърси въздуха с тежки метали, алармираха запознати.

Междувременно кметът Пенчо Милков и РИОСВ - Русе изразиха становище против изграждането на съоръжението. Отрицателно становище обявиха и част от русенските депутати.

В двуезичен текст съответно на български и на румънски език организаторите на протеста призоваха: "Спрете запалването, което ще ни убие"!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Дражева
    В Индия и Африка направо ги изгарят ... И всички дишаме, понеже до отива в атмосферата, носи се от вятъра.
  • 7
    3
    Wal
    Знаете ли какво е ? Ще горят човешки остатъци като черва крака ръце очи .
  • 21
    2
    Анонимен
    Веднага да се гласува декларация на общинския съвет! Тези отрови вън от Русе и Гюргево !
  • 22
    1
    Ха ха
    Отговорните лица за потулването/забавянето/ на случая кои са и каква отговорност ще понесат? Румънската страна изготвяла ли е ОВОС? При трансгранични случаи като този не трябва ли да се иска ОВОС и от българска страна?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари