Русенци скочиха срещу изграждането на бежански център

3
Ако в Русе бъде открит бежански център, градът ще се превърна в зона на засилено полицейско присъствие, смята Мирослав Станчев
Ако в Русе бъде открит бежански център, градът ще се превърна в зона на засилено полицейско присъствие, смята Мирослав Станчев Видео: БНТ

Непотвърдена информация, че в Русе ще бъде изграден бежански център, събра жителите на града на протест тази вечер.

Въпреки че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че в България няма да се създават повече мигрантски центрове, а площадки с фургони за бежанците, русенци се страхуват.

Протестът срещу изграждането на бежански център в Русе започна в 18.00 часа. Хората са единодушни, че се страхуват за безопасността си и не желаят да има тук бежански центрове от отворен или затворен тип. Организатор на протеста е бившият кандидат за кмет на Русе Мирослав Станчев.

"Ако в Русе бъде открит бежански център, градът ще се превърна в зона на засилено полицейско присъствие", смята Мирослав Станчев.

Мирослав Станчев – организатор на протеста: „Опасяваме се, че безредиците, които се случват в София, в Харманли и в други градове в Европа, ще се повторят и в Русе.“

Преди 2 дни русенските общински съветници от „Патриотите, ВМРО и Глас Народен“ излязоха с декларация срещу евентуалното изграждане на център за бежанци на територията на общината.

Иво Пазарджиев – общински съветник: „Няма как да обясним на един човек, който е свикнал, че има 2-3 жени, че той трябва да има нормално отношение към другия пол. И да не минава и да пощипва жените, както се случи в Германия по Нова година.

Русенци не са единодушни в мненията си за бежанците и смятат, че проблемът има много страни.

Протестиращите са изпратили писмено запитване и чакат отговор от Министерския съвет ще се строи ли в Русе бежански център. Ако той не ги удовлетворява, те се канят отново да излязат на протест.

Преди около година и половина в Русе се заговори за място на престой на нарушителите на българската граница с Румъния. Поводът беше нарастващият брой на хора, укрити в превозни средства, които правеха опит да преминат в Румъния. Към Гранична полиция беше определено помещение от отворен тип, което имаше нужда от ремонт, но средства така и не бяха отделени.

Към момента по данни от Гранична полиция броят на нарушителите на границата в района е твърде малък, за да има нужда от отварянето на такова общежитие, а то няма нищо общо с евентуалните бежански центрове, срещу които протестираха днес русенци. На наше писмено запитване Министерството на вътрешните работи днес отговори, че засега няма промяна в ситуацията след изявленето на министър Бъчварова вчера на Министерски съвет. Там министър Бъчварова каза, че с част от отпуснатите от Европа пари за справяне с мигрантската криза се предвижда да бъдат създадени три кризисни центъра от затворен тип за фургони и тяхната издръжка. Все още не е решено къде ще се разположат, но се търсят терени далеч от населените места, за да се охраняват по-добре.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари