Русенци ще могат да вкарат 8 депутати в народното събрание

0
Осем депутати ще могат да излъчат русенци на предстоящите на 2-и октомври избори за Народно събрание
Осем депутати ще могат да излъчат русенци на предстоящите на 2-и октомври избори за Народно събрание

Осем депутати ще могат да излъчат русенци на предстоящите на 2-и октомври избори за Народно събрание

Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/. На практика промяна в бройката на народните представители от Русенско няма. Така се оказва, че деветнадесети русенски многомандатен изборен район /МИР/ се нарежда на седмо място в страната по брой народни представители от общо десет възможни. Областта е наравно с Велико Търново, Хасково и двадесет и шести софийски МИР.

По традиция най-много лица в новия парламент ще бъдат избрани от двадесети и трети софийски район – 16, следван от Варна с 15. Третото място остава за Бургас и двайсет и пети софийски МИР с 14 народни представители. Най-малко депутати – наполовина на русенските или четирима в 48-ото Народно събрание ще влязат от Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

Колкото до местата в Районната избирателна комисия /РИК/, припомняме, че тя ще бъде съставена от 13 членове. Близо 31% от тях ще бъдат от най-голямата политическа сила в 47-ото Народно събрание, а именно коалиция „Продължаваме промяната“. Те ще могат да излъчат четирима членове за състава на РИК.

Трима ще бъдат представителите на „ГЕРБ-СДС“, двама за ДПС и по един за „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Демократична България – обединение“ и „Възраждане“. Трябва да се има предвид, че председателят, заместник-председателите, както и секретарят на РИК не могат да бъдат от една и съща политическа сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    русенец
    Браво! Ще можем да направим още осем софиянци депутати!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари