Русенци създадоха сензор за изображение за най-малкия ендоскоп в света

3
Проектантът на сензора го презентира на Иновативното младежко експо в Русенския университет
Проектантът на сензора го презентира на Иновативното младежко експо в Русенския университет Видео: Русе Медиа

Проектантът на сензора го презентира на Иновативното младежко експо в Русенския университет

Русенски екип създаде сензори за изображение за най-малкия ендоскоп в света. Той бе представен на Иновативното младежко експо, което се проведе в Русенския университет. До момента най-малкият сензор е бил квадратен с размери 0,55 мм, но новата разработка е вече с размери 0,5 мм, като са спестени по 50 микрона от всяка страна, разказа аналоговият дизайнер от „Фотолитикс“ и проектант на сензора Денис Сами.

Особеното на този сензор, освен че е най-малък, е, че той запазва своята консумация спрямо предходния вариант. Също така сме разработили и по-високоскоростна четяща схема, която ни позволява до 4 пъти да увеличим скоростта на прочит, т.е. кадрите в секунда. За момента той работи с 30 кадъра в секунда, но новият ще работи с до 120 кадъра в секунда“, обясни пред Русе Медиа Денис Сами.

Самият ендоскоп има две LED светлини, а по средата е разположен сензорът. „Светлините са нужни, тъй като ендоскопът влиза вътре в тялото на човек, там е тъмно и трябва да имаме видима светлина. Трябва нещо да се отрази и затова ни е необходима тази видима светлина. Размерът е важен, тъй като цялостната конфигурация става по-малка, все пак това влиза в човек, и колкото е по-малък, дава възможност да навлезе на по-тесни места. Консумацията на енергия е по-малка, не грее толкова и е по-енергоефективен“, каза още проектантът на сензора.

Първите тестове вече са минали, предстои да се направят и втори, преди да се премине към производство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Оффф
    Ала бала в селскостопанския университет, какви велики неща сътворили. Да ти имам Експото измислено начело с Дианка пенсионерката дето ще ръководи Научноизследователския център до дълбоки старини.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари