Русенци със специален подарък за Стоянка Мутафова

1
Русенски автори написаха книга за живота на бащата на легендарната актриса
Русенски автори написаха книга за живота на бащата на легендарната актриса Видео: БНТ

Обичаната от всички Стоянка Мутафова днес навършва 95 години.

Най-възрастната активно играеща театрална актриса в света, призната вече и от Гинес, на рождения си ден е отново на сцената. Преди час тя излезе пред публиката в „Сълза и смях“ в ролята на „Госпожа Стихийно бедствие“. А много почитатели се събраха пред театъра ,за да я аплодират.

Книга за живота и творчеството на бащата на Стоянка Мутафова – драматурга Константин Мутафов – написаха автори от Русе. Днес те поднасят творбата си като подарък на голямата българска актриса, предаде БНТ.

Европейски възпитаник, отличен познавач на старогръцката литература, архивист, писател-преводач, библиотекар и общественик. Това са само малка част от фактите, които разкрива книгата за житейския и творчески път на Константин Мутафов. Родният му град Русе оставя осезаем отпечатък в творбите му.

Изключително много красиви разкази пише за Русе. В творчеството му винаги присъства този град, който той е приел за свой роден”, каза Веселина Антонова.

Най ни изненада фактът, че Мутафов е един от най-награждаваните български автори драматурзи. Преди 9-и септември, той вече има отпечатан един роман, сборник с разкази – 11 разказа „Прости души”, много е активен в периодиката”, каза Велислава Донев.

Авторите на книгата я определят като пътуване към Константин Мутафов и завръщането му в българската литература. Тя е от поредицата издания на Русенския университет за литературния живот в града. Творбата е посветена и на 110-та годишнина от основаването на Народния театър, където са били поставени всички драми на писателя.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари