Русенска премиера на книгата за бащата на Стоянка Мутафова

0
Книгата за русенеца Константин Мутафов е написана от преподаватели в Русенския университет
Книгата за русенеца Константин Мутафов е написана от преподаватели в Русенския университет Снимка: Вестник Утро

Книгата "Константин Мутафов. Животоописание. Творчество" ще бъде представена в Деня на театъра - 27 март /понеделник/, в "Канев център" на Русенския университет.

Това съобщиха от висшето училище в града, предаде БТА.

Публиката ще се срещне с авторите на книгата - преподавателите от Русенския университет Велислава Донева и Стефан Вичев, родственик на актрисата, и архивистът Веселина Антонова.

Русенецът Константин Мутафов е български писател, драматург, преводач, публицист, един от основателите на Народния театър и на Архивния отдел на Националната библиотека "Кирил и Методий". Той е баща на голямата наша актриса Стоянка Мутафова.

Проучването е насочено в две направления - документалистика и художествена литература. Изследва творчеството на писателя, неиздавано след 1944 г. - драми, разкази, роман, детски пиеси. То показва и отчетливото присъствие на Мутафов в българския духовен живот като театрален критик, публицист, преводач от италиански и френски, общественик.

Използваните документи от Централния държавен архив в София и от Държавния архив в Русе се публикуват за първи път. В книгата намират място и три интервюта на авторите със Стоянка Мутафова. Приложението съдържа документи, непубликувани ръкописи, официални и лични писма, спомени, литературни анкети, театрална критика, богата фотогалерия.

Подчертан е русенският период в живота на младия Мутафов, съученик на други видни русенци - Михаил Арнаудов, Сава Огнянов и Венелин Ганев.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари