Русенци протестират срещу мръсния въздух от 36 години

0
На този ден е проведен първият уличен протест в социалистическа България
На този ден е проведен първият уличен протест в социалистическа България Снимка: архив

На този ден е проведен първият уличен протест в социалистическа България

На 28 септември 1987 г. над 500 души излизат на площад „Свобода“ в Русе, за да протестират срещу безразличието на управляващите към хлорните румънски отрови над града.

Протестиращите са разгневени от факта, че в продължение на шест години Гюргевският химически завод замърсява въздуха в Русе с хлор и хлорни съединения. Тази дейност причинява здравословни проблеми на жителите на града и води до масово изселване.

Въпреки че информацията за замърсяването достига до управляващите, те не предприемат никакви действия. Водят се разговори на най-високо равнище с румънските власти, но те не постигат никакъв резултат.

В крайна сметка, група жени от русенското предприятие "Паркстрой" решават да организират мирна протестна демонстрация. Те са подкрепени от известни български интелектуалци, които на 8 март 1988 г. учредяват в София Обществен комитет за екологична защита на Русе.

Протестът в Русе е важен момент в историята на България. Той е първият опит за създаване на неправителствена организация в страната и показва, че хората са готови да се борят за своите права, дори в условията на тоталитарен режим.

Съдът отказва да регистрира Обществения комитет за екологична защита на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Русенец
    До 2: Защото индийската част от населението взе превес, докато българската емигрира от страната ни, заради умишленото мизерно положение.
  • 8
    4
    Анонимен
    След 36 г. положението е същото - кмет комунист и обгазяването си продължава.
  • 8
    3
    русенец
    Въздухът продължава да ни трови. Сега не от Румъния, (то оттам се задава нова химическа опастност) а от русенски производства. То и русенци се топим - по икономически, здравни, емиграционни причини. Къде са ни фабриките и заводите?
  • 10
    2
    Дражева
    Обществото е различно. Само вижте общите части, около улиците, в кварталите каква мизерия е! Всевъзможни боклуци около контейнерите за извозване. Много хора хвърлят безогледно, където намерят ... около и зад автобусните спирки. Като в Индия.
  • 18
    1
    Стефан
    Едва ли някой помни в Русе името на д-р Куцинова от ХЕИ. Тя бе първата, която 1.5г. преди обгазяването на Русе даде подробни данни за комбината, продукцията му, медицинските последствия от неминуемото обгазяване на града и го свърза с розата на ветровете в Русе. Данните й в два материала бяха изпратени в София от ГКПП Д.Мост по нареждане на съпруга й Емил Куцинов- н-к на пункта, но в София не им обърнаха внимание. Когато след 1.5г. години започна обгазяването и обществените прояви от него от София попитаха защо не сме ги уведомили предварително. Изпратените материали бяха извадени от архив и отново им бяха изпратени.За обгазяването и борбата против него може да се напише още доста, но то няма да бъде оценено, защото днес ще бъде оцянявано, не реално ,а политически.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари