Русенци почетоха Ботев пред бюста му в Букурещ

2

Русенци се включиха вчера в тържественото отбелязване на 170 години от рождението на Христо Ботев, провело се в Букурещ.

Да отдадат почит към именития български революционер и поет, пред паметника му в централния парк „Херастръу” дойдоха представители на българските общности от различни румънски региони - Букурещ, Търговище, Банат и други.

Тук бяха също посланикът на България в Букурещ Тодор Чуров, представители на посолството. Чуров и народният представител от Русе Пенчо Милков положиха венци пред паметника. Милков се запозна и разговаря с българи от Румъния, обсъди възможности, с които може да помогне за намиране на собствена сграда на българското дружество в Букурещ и да осигури държавна подкрепа за редица инициативи. В тази насока депутатът разговаря и с проф. Лука Велчов, председател на българската общност „Братство” в Румъния.

Групата русенци, сред които читалищният деец Вяра Косева, също поставиха цветя пред бюста на Ботев. На пост пред монумента застанаха членове на клуб "Традиция". Проф. Лука Велчов, който е един от  най-ярките пазители и изследователи на българщината в Румъния, произнесе слово за героичния път на поета-революционер Христо Ботев.Той посочи, че според неговите проучвания, хората с български корен в Северната ни съседка са около 3 милиона.

При последното преброяване на населението обаче едва около 800 хиляди са се заявили, като носещи българска идентичност, с разочарование каза още проф. Велчов. След церемонията гостите от страната и българската група бяха поканени в офиса на българското дружество. Мястото съхранява със снимки и книги българската история и припомня корените на онези, които макар, че са родени в Румъния не забравят да пазят българският език и обичаи.

От дружеството на българите в Букурещ обявиха, че са започнали кампания за възстановяване на исторически за нацията ни места в румънската столица. 
Любомир Николов разказа, че това са не само разрушени паметни плочи, но и сгради.

"Ние ги знаем, имаме ги по списък и поименно, но трябва да се възобновят, да се възстановят някои, които са разрушени, за да може да се помни това, което е било в нашата история. Но за съжаление много малко в днешни времена дарители се появяват и помагат", посочи Николов. Той добави,че българите в Румъния ще разчитат на родолюбиви дарители за възстановяване на паметните места в румънската столица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари