Русенци отново са дишали токсичното съединение P-Cresol

4
Пара Крезолът (P-Cresol) превишава от 14:30 до 19:30 ч. тази стойност и дори двойно (10.75 µg/m3) в 18:30 ч
Пара Крезолът (P-Cresol) превишава от 14:30 до 19:30 ч. тази стойност и дори двойно (10.75 µg/m3) в 18:30 ч Снимка: Иван Белчев

Данни от "Монтюпе" показват превишаване с 2 пъти максималната допустимата стойност на Пара Крезолалармира русенецът Иван Белчев в писмо до редакцията на Dunavmost

Eто какво пише Белчев: 

"Пак тровят Русе с потенциалното токсично съединение P-Cresol (Пара Крезол), което превишава два пъти допустимата максимална концентрация, според данните на Монтюпе. Допустимата максимално еднократна концентрация е 5 µg/m3.

Тоест Пара Крезола (P-Cresol) превишава от 14:30 до 19:30 ч. тази стойност и дори двойно (10.75 µg/m3) в 18:30 ч!
Ако разгледате графиката в сайта им, ще забележите, че отсъстват данните от измерването преди и след пика - тоест липсват данни за 17:54 и 18:54 ч. Защо е така, би трябвало РИОСВ и Еко комисията към Общината да попитат "Монтюпе".

Пара Крезолът е свързан с няколко заболявания като синдром на раздразнените черва, улцерозен (язвен) колит, болест на Крон и вродените метаболитни нарушения, които водят до нарушаването на правилния метаболизъм на новороденото. (източник: National Center for Biotechnology Information).
И после се чудим, защо семействата с деца искат да се махнат от Русе?

Данните са от пункта за мониторинг на химични съединения на „Монтюпе“ ЕООД от 23.09.2020 и могат да се видят в сайта им: https://montupet.bg/environment"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари