Русенци могат да видят уникална пътуваща изложба

0

Днес в сградата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше открита уникална пътуваща изложба под надслов „DANUrB – Дунавски Градски Бранд“.

Тя е фокусирана върху взаимоотношенията между различни теми и връзките между отделните населени места по поречието на река Дунав. Идеята е посредством средства извън стандартните подходи да се покажат някои изненадващи подробности и по този начин да се формулира във всеки усещане за принадлежност към общността, обединена от реката.

Експозицията, която ще остане в Русе до 1-ви юли, е концентрирана върху две основни области и взаимовръзките между тях, а именно хората и реката. Представени са шест основни теми, свързани с образованието, нематериалното наследство, литературата, културните прилики и разлики между страните, както и бъдещето пред Дунавския регион.

Всеки посетител има възможност да се запознае с (не)сгъваема поема за Дунав, започвайки с произведение на проф. Анжелика Стан от Румъния, като последователно се комбинират различни езици от държавите по поречието на р. Дунав по един въздействащ и привлекателен начин.

Не по-малко внимание е отделено на инсталация, представяща множество различни звуци, свързани с транспорта, ориентирането, природата и отдиха.

Желаещите ще могат да сглобят и карта от снимки и по този начин да идентифицират приликите и разликите на част от културите по р. Дунав.

От друга страна нематериалното наследство е представено чрез гастрономията, а бъдещето посредством 15 уникални панела, базирани на представите на студентите от цяла Европа.

Веднага след откриването на изложбата беше представена и стратегията „Мостове на идентичност“, която цели развитието на туризма в трансграничния регион.

На днешното събитие присъстваха председателят на Общинския съвет и ректор на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, директорът на Регионалната библиотека Теодора Евтимова, представители на Областна администрация Русе, на Агенцията за развитие на човешките ресурси, както и проф. Анжелика Стан от Университета по архитектура и урбанизъм „Йон Минку“ в Букурещ.

Напомняме, че на 22.06.2019 г. (събота) от 11.00 ч. ще се проведе работилница с конкурс за най-добра детска творба (рисунка, модел от пластелин и др.) на тема „Дунав по-красиво място утре“. За по-големите е предвиден литературен конкурс на тема „Дунав – моето днес и моето утре“, като най-добрите творби ще бъдат преведени на английски език и ще обогатят пътуващата изложба.

За всички усърдни и талантливи творци е предвидена разходка с кораба „Русчук“, като присъствието на родител е задължително.

Инициативите, които се изпълняват като част от предвидените дейностите по проект „DANUrB – Дунавски Градски Бранд“, финансиран по програма Дунав, се организират съвместно от Областна администрация Русе, Агенцията за развитие на човешките ресурси и Община Гюргево, както и със съдействието на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари