Русенци дадоха предложения за повишаване на достъпността на местната власт

0
През месец юли районирането на Русе ще бъде представено на обществеността чрез масирана информационна кампания
През месец юли районирането на Русе ще бъде представено на обществеността чрез масирана информационна кампания Снимка: Община Русе

През месец юли районирането на Русе ще бъде представено на обществеността чрез масирана информационна кампания

На среща с представители на Община Русе гражданите обсъдиха възможностите за проследяване дейността на местната администрация и повишаване на гражданското участие в местното самоуправление. Събитието се проведе по инициатива на местната власт в сътрудничество с представители Международният републикански институт (IRI) и в него взеха участие взеха зам.-кметът Златомира Стефанова, секретарят на Община Русе Димитър Генков, граждани и представители на медиите.

В началото на обсъждането бе представена кратка част от финалния доклад на IRI от проучването на общественото мнение с фокус прозрачност и отчетност на общинските власти. В него бяха засегнати и гражданското участие с цел превенция и противодействие на корупцията, както и възможностите за сближаване на гражданите с местната власт.

Обратната връзка при подаване на сигнали и жалби към Общината бе тема на част от последващите дискусии, като беше отчетено, че е възможно да бъде подобрена системата за проследяване на дейността на различните отдели в местната администрация. Беше посочено, че по отношение на сигналите в социалните мрежи общините в страната проявяват избирателност, докато официалните канали предполагат проследимост, входящи номера на сигналите и възможност за търсене на отговорност на служители, в случаите, в които подхождат непрофесионално към запитванията на граждани.

В хода на обсъждането беше предложено да бъдат осъществени информационни кампании кои са официалните канали на Общината, чрез които местната администрация комуникира с обществеността, както и образователни кампании в учебните заведения, на които да бъдат представени нагледно кои са общинските и държавните институции и техните функции.

Интерес сред присъстващите предизвика и новината за назначаването на отговорници за обособените шест района на Русе. Те ще отговарят за кварталите в тези райони, като ще приемат сигнали от гражданите за проблеми и неуредици и ще координират тяхното разрешаване с общинските предприятия. Обсъдена беше и възможността да бъдат създадени фейсбук страници на шестте района, в които гражданите ще могат да подават своите сигнали. Очаква се през месец юли районирането на Русе да бъде представено на обществеността чрез масирана информационна кампания.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Смях
    Да ви имам достъпността! Шест месеца чакаме за отстраняване на опасен клон на дърво в междублоковото пространство и връзка със съответния отдел трудно осъществяваме. Винаги се обещава, но нищо не става.
  • 4
    1
    Зарко Крумов
    Каква достъпност бе, хора? Стига с тези пламенни и възвишени соц.призиви за преливане от пусто в празно. Кел файда от товромениа някой да чуе проблемите за N-ти път, като те са все едни и същи от години и НИКОЙ НИЩО НЕ СИ МЪРДА ПРЪСТА да промени. 1. Мръсен въздух - ЗАМЪРСИТЕЛ НЯМА 2. Масово разкопани улици - сега ВиК ВИНОВНИ - САВОВ НЕСМЕНЯЕМ 3. Нощни състезания по булевардите на града с гърмящи форсирани мотори ВСЯКА НОЩ - шефът на КАТ - Русе все така НЕВИДИМ 4. Грубо и непрекъснато НАРУШАВАНЕ ПРАВИЛАТА ПО ЗДВП по ул "Борисова" в частта магазин "Пацони" - хотел "Космос" при наличието на поне ДВАЙСЕТ КАМЕРИ - ВИНОВНИ НЯМА! 5. Булевард "България" от началото си на Дунав мост до своя край в района на "Метро" е зона на неприкосновеност на ВСИЧКИ "ЛЕТЯЩИ" ЧУЖДЕСТРАННИ АВТОМОБИЛИ, АВТОБУСИ И ТИР-ове. 6. Задръстения с неправомерно паркирани и буквално изоставени от ГОДИНИ автомобили по паркинги, улички и зелени площи си стои СЪС СТРАШНА СИЛА въпреки промяната в нормативната база - С направените изменения на Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, за излязло от употреба се счита всяко МПС, чийто технически преглед е изтекъл преди повече от 3 месеца, вместо досегашните 24 месеца.С Постановление № 420 на Министерски съвет от 31.12.2020 г. тези изменения са приети и обнародвани в ДВ на 08.01.2021 г. Дали в нашата Община го знаят? Въпроси, въпроси, въпроси...Е и? Какво следва, след като ги знаем и поставяме от години?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари