Русенци ще се возят в електробуси, но през 2022-ра

0
Тогава ще влезе в сила нова транспортна схема
Тогава ще влезе в сила нова транспортна схема Видео: Русе Медиа

Днес, 05.08.2020 г., в Заседателна зала на Община Русе, се проведе встъпителна пресконференция по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически транспортни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

На събитието присъстваха заместник-кметът по „Комунални дейности“ инж. Димитър Недев, както и екипът за управление на проекта. Презентирани бяха целите, дейностите, очакваните резултати и изпълнените дейности към настоящия момент свързани с напредъка по проекта.

Община Русе изпълнява проекта от 22.10.2019 г. в партньорство с „Общински Транспорт Русе“ ЕАД.

Основната му цел е опазване на околната среда чрез подобряване характеристиките на превозните средства, обслужващи общинския транспорт на територията на община Русе – замяна на част от остарелия и амортизиран подвижен състав с екологичен такъв. В рамките на проекта ще се осъществи закупуване и доставка на нови съвременни електрически транспортни средства на обществения транспорт, което ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума и вибрациите и значителна икономия на енергия.

Инвестициите са насочени в подкрепа въвеждането на нови по-енергийно ефективни форми на обществен транспорт, като се увеличи делът на електрическите превозни средства. С изпълнението на проекта ще се постигнат следните конкретни измерими резултати:

- закупени 20 броя електрически автобуси и 15 бр. тролейбуси;

- закупени и доставени 20 броя станции за зареждане в тролейбусното депо, 4 броя станции за бързо зареждане чрез пантографи;

- ремонт и реконструкция на контактната мрежа на кръстовището до Симовата мелница, трасето от Симова мелница до Централна ЖП Гара, както и обръщалото пред Централна ЖП Гара;

- подобряване качеството на въздуха в община Русе чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 и NОх от обществения транспорт;

- създаване на по-ефективен и екологичен обществен транспорт в община Русе с по-малко потребление на енергия и възможности за алтернативни форми на транспорт.

Чрез извеждането от употреба на 20 бр. дизелови автобуси и замяната им с нови електрически автобуси се очаква да бъдат спестени 14.527 тона NOx и 0.672 тона ФПЧ10 годишно. Замяната на 15 бр. тролейбуси произведени 1982-1984 г, с нови 15 бр. тролейбуса, ще подобри енергийната ефективност на градския транспорт. По този начин проекта ще допринесе за постигане на Специфична цел 1 „Намаляване замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване количествата на ФПЧ10/NOx“ по Приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на ОПОС 2014-2020 г.

Проектът е на стойност 46 771 464,30 лв. и е с продължителност 45 месеца. Финансовият принос на Община Русе е в размер на 137 032 лв. Финансиращ орган е Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.

Новите електробуси са производство от Чехия и разполагат с 20+1 седящи места. Те ще започнат да возят русенци с влизането в сила на новата транспортна схема в края на 2021-началото на 2022 г. За новата схема трябват общо 150 превозни средства, с които засега дружеството „Общински автотранспорт“ не разполага.

Освен новите електробуси се предвижда закупуването и на 15 нови тролейбуса, които да заменят 15 стари тролея производство 1982-1984 г. Новите превозни средства ще са с дължина 12 метра и ще имат 26+1 седящи места. За тролейбусите обаче предстои да се обяви нова обществена поръчка, тъй като фирмите, които са се явили, не са отговаряли на техническите изисквания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 3
  14
  Русенка
  Тати каза,че ще ми купи колело,ама ...друг път
 • 6
  13
  Пътник
  А в новите екологични Отобуси, може ли да еБеме Еколожки? Щото можем да си поеБеме Василенка и в дизелов Отобус. Може и на кея, край ряката да си поеБеме я Еколожка, я Йоанка.
 • 3
  12
  Хм
  А, може и по-рано...ся кат падне герболяка.
 • 2
  11
  Твоето име
  Правилно. А ние си избрахме червен кмет. Прав/а си.
 • 3
  10
  до 9
  защото плевенчани мислиха, като гласуваха.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Тя беше толкова грозна, че когато отидеше в планината, вълците палеха огън да не ги доближава!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари