Русенци: Барелефът на Ботев с нос като кръпка, Вапцаров – нацапан със зелено

3

Граждани са притеснени за състоянието на барелефите на Христо Ботев и Никола Вапцаров в Русе след почистването им

Двете паметни плочи – едната на бул.“Христо Ботев“ на спирката до бившата Мелница, а другата на бл.“Червен“, са част от списък от пет паметника, които трябваше да бъдат възстановени от скулптора Зюхтю Калит по поръчка на общината, пише Русе Медиа

Барелефът на Христо Ботев от врачански камък, дело на големия скулптор Никола Терзиев-Желязото, е пострадал при почистването. Част от носа е била отчупена, след което е поправена с теракол, противно на стандартите, коментираха специалисти. Отблизо разликата с цялостната пластика и кръпката са видни и с просто око. Това най-вероятно се е получило при работа с чук и длето, което не е допустимо в такива дейности, предполагат скулптори. По този начин е нарушена и целостта на авторската творба на Кольо Желязото.

Барелефът на Никола Вапцаров също изглежда странно. След почистването по него все още има зелени петна, а мръсотията около надписа е отстранена само до буквите, които остават на мръсния фон. Гражданите, подали сигнал за състоянието на паметната плоча, не са доволни от крайния резултат.

Тъй като става дума за паметни плочи, експерти ще настояват за проверка на състоянието им след извършените възстановителни дейности. Сигнал ще бъде подаден до Дружеството на художниците с молба за съставяне на комисия, както и до ВМРО, които са инициатори за реставрацията.

Общо пет паметника и паметни плочи, изработени от мрамор, врачански камък, бетон и мозайка, трябва да бъдат реставрирани в Русе до края на юли. Всички те от години не са в добро състояние – мръсни, покрити с мухъл, сажди, издраскани със спрейове. Освен двата барелефа в списъка са скулптурната фигура на Паисий Хилендарски пред училище „Отец Паисий“, скулптурна фигура „Очакване“ в градинката пред бившия АГ комплекс на ул. „Николаевска“ и скулптурната фигура „ Момиче с кошница“, намираща се на ул. „Борисова“ №101.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари