Русенският университет ще подготвя инженери за шивашките фирми

3

Представители на индустрията се срещнаха с ректора Христо Белоев

По предложение на заместник областния управител Синан Хебибов днес се състоя среща на представители на текстилния бранш с ректора на Русенския университет академик Христо Белоев, дтн. Акцент по време на срещата бе поставен върху възможностите за обучение в учебното заведение на инженерни кадри със специфични знания и умения, необходими за техническото обезпечаване на производство в шивашките предприятия.

По идея на Хебибов се очаква представителите на текстилната индустрия от Русе и региона да излъчат работна група, която да обобщи техните идеи, искания и нужди, съобщиха от областна администрация. Целта е по този начин да се отговори на потребностите на фирмите, като обучаваните да получат специализирани знания в конкретни сфери от отрасъла. Сред възможностите са създаването на специфични теоретични и практически курсове за студенти от различните специалности, които искат след дипломирането си да работят в тази сфера, провеждане на краткосрочни и дългосрочни курсове с определена насоченост, както и разработването на дипломни работи под прякото ръководство на преподаватели от университета и бизнеса. Приоритетно ще се работи и за насърчаването на курсови работи, които да са напълно обвързани с реални практически задачи.

Тази практика е добре позната на висшето училище, като тя се прилага в почти всички специалности. Хебибов пое ангажимент да съдейства за по-тясното сътрудничество между различните индустрии и образователните институции в региона. Академик Белоев запозна гостите с опита на университета в изграждането и затвърждаване на връзките между образование и бизнес чрез конкретни програми за обучение и практики на студентите във водещи фирми от Русе и региона.

До края на седмицата се очаква подобна среща да се състои и с ръководството на Регионалното управление на образованието.

В днешната среща участваха още заместник-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение проф. д-р Пламен Даскалов, директорът на Кариерния център към Русенския университет доц. д-р Калоян Стоянов, както и представители на ръководството на фирмите “БТБ България” АД, “Антоан Вилл” ЕООД, МИК - БГ, “Пелентекс България” ЕООД и “Миланов - Г”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    русенец
    Направо да подготвят шивачки, защото ако студента няма връзки да се намърда на държавна или общинска хранилка в Русе, така или иначе ще трябва да стане шивачка или да работи в мебелно предприятие. А от друга страна се надявам, че поне кадрите за шивачи да стават за нещо, защото от останалите нищо не става.
  • 3
    7
    гост
    Нещо не разбрах...Инженери които ще се занимават с внедряване на...?Щото в новите машини изцяло се набляга на електрониката(хардуер и софтуер),механика,пневматика.Или ще подготвят технолози на облекла,моделиери,коструктори?А може би всичко в едно?Защо първо работодателите не си отговорят на въпроса,защо във всяка по-голяма шивашка фирма (над 300 човека) има 1 или максимум 2 инженери?А в някой и без.При положение ,че Габрово бълва всяка година нови кадри.В интерес на истината,нито един техник на шевни машини в бранша не е завършил облеклото.Няма как човек който са го учили да шие блузи и ризи да седне да ти поправя инпулсно захранване или пък да ти програмира CNC машина - потребителски шевни програми до техническата поддръжка на хардуера.А и най-интересният въпрос на който ще трябва да си отговорят работодателите - и на инженерите ли ще им давате 800лв заплата?
  • 5
    6
    Гост
    Внедряването на машини, в което и да е производство, от какъвто и да е вид, става от индустрални инженери, не от шивашки такива. Ако иде реч за инженери по поддръжка, то не им трябват висшисти за ремонт на шевни машини. За това си има техникуми.
  • 7
    5
    Стефан Божков
    И какво по специално ще им бъде на тия инженери шивачи? Що за глупост?
  • 8
    4
    Плюс - минус
    Напред, науката е слънце! Да, ама не! Вече бизнесът управлява и направлява, за да печели!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари