Русенският съд отмени забележка на ученик

0
Училището е осъдено да заплати на майката на ученика, която е прокурор в Окръжна прокуратура, около 300 лева съдебни разноски
Училището е осъдено да заплати на майката на ученика, която е прокурор в Окръжна прокуратура, около 300 лева съдебни разноски

Русенският Административен съд отмени вписана забележка в бележника на седмокласник от СОУ за Европейски Езици в Русе, информира briagnews.bg.

Заповедта на директора Добромира Николова от 17 декември 2015 година бе обявена за нищожна, включително и отбелязаното наказание в дневника на класа. Магистратите излязоха с решение да се възстанови предишното положение и да не се изпълнява директорската заповед.

Делото нашумя в началото на тази година. До съдебния спор се стигна, след като петима седмокласници счупили чин при игра в междучасието. Родителите им били уведомени за наложените наказания "забележка", но само един от тях решил да оспори заповедта.

Екшънът се разиграл през голямото междучасие на 20 ноември 2015 в класната стая на VII в. С докладна записка класната предложила на директора на училището на ученика да бъде наложено наказание „забележка” заради “лоша дисциплина и повреда на училищно имущество”. След изпратено уведомително писмо до майката, на 17 декември на седмокласника било наложено наказание „забележка”.

Според съда обаче, е нарушена разпоредбата, която изисква при всяко производство за налагане на наказание, да се определя докладчик, който е учител, преподаващ на ученика. Наказващият орган бил разгледал направо предложението на класния ръководител за налагане на наказание.

Само че идеята е докладчикът да е друг учител, независим в преценката си относно твърдяното в предложението нарушение, който трябва да провери фактите и да докладва пред съответния наказващ орган, с което е нарушен принципът на безпристрастност, реши Темида. Освен това виновният ученик не е бил изслушан от наказващите го.

Административният съд реши, че оспорената заповед е издадена при съществено нарушение на административнопроизводствените правила и е незаконосъобразна, и трябва да бъде отменена.

Училището е осъдено да заплати на майката на ученика, която е прокурор в Окръжна прокуратура, около 300 лв. съдебни разноски. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари