Русенският музей с изложба за празника на Баба Марта

0
Културният институт притежава колекция от 700 мартеници
Културният институт притежава колекция от 700 мартеници Видео: Регионален исторически музей - Русе

Културният институт притежава колекция от 700 мартеници

Русенският музей разказва с изложба за модерните практики в отбелязването на Първи март - празника на Баба Марта. Това съобщи етнологът от културния институт Десислава Тихолова, цитирана от БТА.

Експозицията показва модерни техники за изработване на мартеници, начини за размяна, както и снимки от украсата на градовете у нас.

"Във времето на социализма мартениците се изработват фабрично. Във времето на демокрацията започват да се завръщат различните начини, чрез които човек може да си направи мартеници - например чрез плъстене на вълна, чрез техниката на брюкселската дантела, на бродирането. Така се раждат и много нови форми", обясни етнологът Десислава Тихолова.

Фолклорните персонажи Пижо и Пенда не са забравени. "Хората обаче не запомнят смисъла на тези персонажи, а именно - двойката, която ще обнови природата, двойката мъжко и женско, която трябва да се съчетае, за да се случи новото и раждането", каза Тихолова.

Русенския музей притежава колекция от 700 мартеници, като най-старите от тях са от 40-те години на миналия век, сподели етнографът Искра Тодорова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари