Русенският музей отпечата джобни календарчета за 2022 година

0
Те са шест вида и представят ключови образи, елементи и символи от шест от експозициите на музея
Те са шест вида и представят ключови образи, елементи и символи от шест от експозициите на музея Снимка: РИМ Русе

Русенският музей отпечата джобни календарчета за 2022 г., които ще се предлагат в музейните обекти през първите два месеца от новата година

Те са шест вида и представят ключови образи, елементи и символи от шест от експозициите на музея – Исторически музей, Римска крепост „Сексагинта Приста“, Къща музей „Баба Тонка“, Къща музей „Захари Стоянов“, Музей на градското всекидневие (Къщата на Калиопа), Средновековен град Червен. Историческият музей е представен с фасадата на сградата си на пл. „Батенберг“ 3, която е паметник на културата от местно значение, Музеят на градското всекидневие пък показва интериор от края на XIX и началото на ХХ в., музейната експозиция за Баба Тонка е визуализирана със самия образ на Баба Тонка и нейните синове, а средновековната крепост е представена със своята емблема – Червенската кула.

Два от календарите илюстрират изображения, създадени от художниците Мария Иванова – образа на Захари Стоянов и Огнян Балканджиев – корабът от типа „пристис“ и римската крепост за „Сексагинта Приста“. Мамутът е лицето на календарчето за Екомузей с аквариум, а зад него могат да бъдат видени и други сцени от експозицията – рибите в аквариума, диорамите за пещерната мечка и египетския лешояд.

Посетителите на обектите ще получават към входните си билети безплатно по един от джобните календари в зависимост от това в коя експозиция се намират.

Туристите, които искат да разгледат Ивановски скални църкви, ще получават към билетите си за вход безплатно и книгоразделители с изображения на фреските от скалната обител. Книгоразделите са създадени със съдействието на Програма „Култура“ на Община Русе по проекта „800 години Ивановски скални църкви: Ломският отшелник“ и ще се предлагат през първите два месеца от новата година.

До края на месец март Ивановски скални църкви са в зимен режим на работа – посещенията се извършват при предварителна заявка от поне един ден преди самото посещение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари