Русенският митрополит ще отслужи Света литургия в храм „Св. Георги” в Шуменци

0
Църквата е построена за две години, след молба на жителите на селото до митрополията
Църквата е построена за две години, след молба на жителите на селото до митрополията Снимка: Фейсбук

В събота православният храм „ Св. Георги” в тутраканското село Шуменци ще отбележи 25 години от своето освещаване. По този повод Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, ще отслужи Света литургия

Църквата е построена за две години, след молба на жителите на селото до митрополията.

Това е първият православен храм в селото. Дотогава миряните посещавали църквата в съседното село Варненци, разказа презвитера Калина Михайлова, съпруга на отец Михаил, пише "24 часа".

„Св. Георги” е първата църква осветена от патриарх Неофит Български I, но тогава в качеството му на владика, след като застава начело на Доростоло-Червенската митрополия.

В строежа на църквата участва и отец Михаил, но като дърводелец. Именно това пробужда желанието у него да служи на Бог и той се записва в Духовната семинария.

Десет години по-късно, през 2005 година той поема грижата за храма.

През 60-те години на миналия век събрали строителен материал с желанието да започнат строеж на собствен православен храм, но се появила нуждата от разширяване сградата на училището и така строежа на църквата се отлага.

Години по-късно се създава инициативен комитет начело с тогавашният свещеник Петър Койчев и изпращат молба до митрополотията да започне строеж на църква в Шуменци.

Две години отнема това богоугодно дело, но само 133 дни били нужни, за да се налеят основите и да се вдигне грубия строеж с врати и прозорци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари