Русенският комитет за екологична защита беше като буря в страната

0
Русенският комитет положи началото на „Екогласност“
Русенският комитет положи началото на „Екогласност“

Русенският комитет за екологична защита беше като буря от нерегионален характер в иначе застоялия политически живот на страната.

Това коментира в предаването „Екологичен резонанс“ на Радио „Фокус“.

Христо Смоленов, инициаторът за създаването на обществения комитет – първата истинска дисидентска организация у нас. Експертът определи като бюрократично-командна тогавашната система, която комитетът е успял да разклати до такава степен, че участниците да станат жертва на психологическа война и организационни репресии: „За русенския комитет се заговори, като за екохуманистична организация. И тя положи началото на „Екогласност“. Движение за защита на хората, на децата на хората. Сега, когато е модерно зеленото да се свежда до борба за гущерите, буболечките, биоразнообразие, което е много хубаво разбира се, няма нищо лошо в това, но се забравя, че в България традициите на екологичната съпротива започнаха от хуманистичната борба. От хуманистична нагласа на тези 600 души участниците в комитета“, коментира Христо Смоленов.

Той определи краткия живот на Русенския комитет за екологична защита като епизод, от който е започнало едно от най-съществените направления в съпротивата на българския народ срещу системата.

Експертът уточни актуалността на тази позиция и днес, когато според него има нужда от нова форма на екологична съпротива.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари