Полицията блокира центъра на София

1
МВР блокира центъра на столицата заради протеста на земеделците
МВР блокира центъра на столицата заради протеста на земеделците Снимка: Архив

МВР блокира центъра на столицата заради протеста на земеделците

Към 9:00 часа центърът на София е блокиран от полиция заради протеста на земеделците, който ще започне в 11:00 часа, предаде БНР.

Припомняме, че днес ще има мащабен протест пред Министерски съвет заради "цялостно несправяне с политиката в сектора на настоящия министър Кирил Вътев и умишленото противопоставяне на бранша". Протести ще има и на още 21 места в страната.

"Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия", заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие, обединяващ 26 браншови организации в сектор Земеделие.

Снощи част от бранша сключи споразумение с правителството.

Продължаващите протестите земеделците са категорични, че осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ е крайно недостатъчно. Едно от основните искания на представителите на аграрния бранш е да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.

Организациите мотивират искането за оставката на Вътев така: за девет месеца той не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение. Искането за неговата оставка е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста.

„Всеки има право да протестира в рамките на закона. Който иска да протестира, но да не нарушава закона", коментира снощи премиерът Денков. Той обясни, че продължаващите протестите фермери трябва първо да прочетат споразумението.

"Бяха поставени определени искания към мен. Всички тези въпроси, които са поставени имат своето отражение в споразумението, което подписахме. Ако някой има претенции към споразумението, нека първо да го прочете“, каза Денков.

"Искането да си подаде оставката министър Вътев - той не трябва да е адресирано до него. Да пратят писма до мен, до Мария Габриел, до Народното събрание. Но нека да има ясни мотиви, защото досегашните мотиви вече фигурират в това споразумение", добави Николай Денков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    123
    Искат от педерасти, да подкрепят и развиват земеделие. Тях ги е гнус от кални домати. Те психологически са негодни да прокарват аграрни иновации. Сбъркали сте кардинално управляващите отрепки с психични разстройства. Виж ако е по лгбт темата, светкавично ще раздвижат нещата. И конституцията ще барнат ако трябва. Само да няма разплакани момченца, че имали косми по тялото, и че искали да сложат пуберитета "на пауза", докато решат, дали ще подават или приемат отзад различни предмети. Какви фермери, какви седем лева ? Я малко по сериозно. А иначе много ги е страх педеругите от ядосаните селяни. На тях не им минават меки чупки в китките. Ще си нахвърлят тракторите по улиците и тези ще приключат много набързо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари