Русенските пожарникари отдават почит на загиналите си колеги

0
На 14 септември българските пожарникари и спасители честват своя професионален празник
На 14 септември българските пожарникари и спасители честват своя професионален празник Снимка: ТОП НОВИНИ

На 14 септември българските пожарникари и спасители честват своя професионален празник.

Датата 14 септември /откриването на Първия пожарникарски събор/ е обявена за Професионален празник на служителите на пожарната през 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България. С това е била възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в България.

По традиция с разнообразни прояви в цялата страна и тази година ще се проведе “Седмица на пожарната безопасност” в дните до 18 септември, предаде Топ Новини.

Служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе също са организирали поредица инициативи, които ще се състоят през седмицата в региона.

През „Седмицата на пожарната безопасност” се предвижда на територията на структурните звена на РДПБЗН-Русе да бъдат открити приемни с отворени телефонни линии за граждани. Те ще функционират в периода от днес до 17 септември за времето от 9:30 до 12:00 часа.

От 11 часа днес в Първа РСПБЗН-Русе, в гр. Русе, на бул. “Трети март” № 23 са поканени всички бивши служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Русе и от бившите структури Противопожарна охрана и Гражданска отбрана, за да вземат участие в традиционата церемония за отдаване почит към загиналите при изпълнение на служебния им дълг служители и поднасяне на венци.

На 15 септември като част от инициативите и по повод първия учебен ден, в град Русе, на площад „Батенберг“, ще бъде показана съвременна техника – автомобили, оборудване, екипировка. Ще бъде дадена възможност на малки и големи да се „докоснат“ до атрактивната професия на пожарникарите и спасителите.

Също така всички ще могат да се запознаят и с историческото минало на пожарното дело като посетят изложбата на втория етаж в сградата на Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе.

На 16 септември, петък, ще се проведе „Ден на отворените врати” в структурните звена на РДПБЗН-Русе в целия регион. На гражданите ще бъдат разяснявани мерки за пожарна безопасност и защита при бедствия. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари