Русенски учен изобрети „умна” ръкавица

1
Русенски учен изобрети система в помощ на незрящи
Русенски учен изобрети система в помощ на незрящи Видео: БНТ

Млад учен от Русенския университет създаде прототип на устройство, което позволява на хората с нарушено зрение да „разпознават” различните цветове на предметите. Системата работи чрез светлинни диоди, които отразяват цвета на дадена вещ. Устройството „предава” информацията, като издава различен звуков сигнал, предаде БНТ.

Явор Стефанов е докторант във факултета по електротехника, електроника и автоматика в Русенския университет. Казва, че системата, която е разработил, ще улесни значително живота на хората с нарушено зрение. Ако чрез допир те могат да различат кой предмет какъв е, то с цветовете не е така. Показва ни как устройството „разпознава” червена и зелена ябълка, като издава различен звуков сигнал. Така незрящият без чужда помощ ще може да се ориентира.

Явор Стефанов, докторант в РУ „Ангел Кънчев” – Русе: „Най-вероятно ще бъде устройство, което се закача на ръката. Може би от рода на гривна, „умен” часовник, „умна” ръкавица, която ще бъде в ръката на незрящия човек.”

Моделът е част от по-голям проект, в който ще бъдат включени и сензори за топлина, движение и разстояние. Системата ще може да се инсталира и в мобилни телефони.

Младият учен сам финансира проекта си. Преди дни Явор спечели и първа награда в конкурса „Светлината в картини, образи и слово”, посветен на Международната година на светлината.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари