Русенски студенти на стаж при производител на състезателни автомобили

0

Русенски студенти стажуват при производител на състезателни автомобили

Рамков договор за извършване на научни изследвания и развойна дейност подписаха днес ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева и собственикът на "СИН КАРС Интернешънъл" Росен Даскалов, който е единственият български производител на спортни и състезателни автомобили. Това съобщиха от висшето училище. 

Сред целите на договора са изпълнение на стажантски проекти в областта на автомобилостроенето, промишления дизайн, автомобилната техника, технологии и моторен спорт, организиране на практически обучения и семинари за студенти.

"Студентите могат да се включат в някои от нашите екипи. Състезателните автомобили се произвеждат вече изцяло в Русе", обясни Даскалов

По време на церемонията той дари 3D-принтер на катедра "Промишлен дизайн", който да се използва при обучението на студентите, като обяви и конкурс за дизайн на новоизградения шоурум-музей на фирмата. Победителят ще пътува с екипа на "СИН КАРС" за участие в състезание от европейския шампионат през 2018 г. или ще посети престижно автомобилно изложение. 

Даскалов обясни, че в момента фирмата му конструира нов модел автомобил. 

"Надяваме се с новия модел да правим около 300 автомобила на година, които да сглобяваме в Русе. Дали това ще стане, пазарът ще покаже", обясни Даскалов

По думите му новият модел ще бъде отворена платформа - клиентът ще може да избира дали да е с електрически двигател, с хибридно задвижване, или с двигател с вътрешно горене. Мощността на автомобила ще започне от 250 конски сили, а базовата цена е от 40 000 евро. 

Даскалов обясни, че през пролетта вероятно ще бъде изграден в Русе учебен център, където учениците спрямо възрастта си ще се обучават в контролирана среда да управляват велосипед, мотопед, картинг, автомобил. 

Даскалов получи днес и златна значка "Русе" от кмета на града Пламен Стоилов за високи постижения и заслуги в областта на конструирането на състезателни автомобили и по повод на спечелената купа за третото място в отборното европейско класиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари