Русенски следи в концерта „Шедьоврите на Моцарт“

0
Максим Ешкенази получи като подарък книгата „Глобалното измерение” дело на Международното дружество „Елиас Канети“
Максим Ешкенази получи като подарък книгата „Глобалното измерение” дело на Международното дружество „Елиас Канети“ Снимка: в. "Бряг"

С много възторжени аплодисменти, бисове и прекрасните шедьоври на Моцарт премина концертът на Русенска филхармония и на световните звезди диригентът Максим Ешкенази и пианистът Георги Черкин

 Това, което остана извън погледите на зрителите, беше русенската връзка на двамата музиканти. За Георги Черкин това са родовите му корени, припомня вестник "Бряг". 

По време на пресконференцията преди концерта завеждащият архива на Държавна опера - Русе - историчката д-р Веселина Антонова, направи един изключително мил жест като подари на известния пианист снимки от историята на семейството му. Първата е запечатала премиерата на оперетата „Бунтовна песен“ в Русе през 1968 г. , автор на която е дядо му – големият български композитор Георги Златев – Черкин. Снимка от 1920 г. пред Мъжката гимназия показва дядо му, който заедно със съученици е част от училищна оперетка. Вероятно точна тя става основа за бъдещата голяма творба на композитора. На третата снимка е прадядото на Георги – Димитър Златев – Черкин, който е разпространител на произведенията на Захари Стоянов.

Максим Ешкенази получи като подарък книгата „Глобалното измерение” дело на Международното дружество „Елиас Канети“. В нея са представени съдбите на 34-ма евреи и техните семейства, свързани по различен начин с Русе. Сред личностите, които са представени, са арт фамилиите Владигерови, Даниел, Ешкенази, Нобеловият лауреат за литература Елиас Канети, номинираните за Нобелова награда Карл Джераси и акад. Самуил Рефетов, Мати Пинкас, Милчо Левиев, Дора Габе, Жул Паскин, акад. Николай Кауфман и още много интересни творци. Всичко събрано в сборника е отразено в документална изложба в Дом „Канети“.

Максим Ешкенази изрази желание да се запознае с изложбата, в която е представено и неговото семейство. С голям интерес той разгледа фотоизложбата, дори откри учителя по цигулка на неговия баща от фамилията Сурожон. Зарадва се на своята музикална фамилия – Мартин Пантелеев, Веско Ешкенази и си направи снимка за спомен. След това сподели, че е отделил малко време, за да посети Ивановските скални църкви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари