Русенски рибар: Вече ще може да ядем със "стил" скариди в задния си двор

3
Инвазивен вид големи скариди в река Дунав
Инвазивен вид големи скариди в река Дунав

Инвазивен вид големи скариди в река Дунав

Русенски рибари се натъкнаха на непознат животински вид в река Дунав. Необичайният улов е голяма скарида, която има имат пипала и доста дълги щипки.

Този вид "Macrobrachium Rosenbergii" се вижда за пръв път в река Дунав, според опитните рибари. Явно обаче "дунавските скариди", както ги наричат, имат популация, понеже в улова се забелязват индивиди с различни размери - по-възрастни и по-млади.

"Това е колкото интересно, толкова и тревожно", коментира авторът на видеото, който се опасява, че въпросният вид може да е инвазивен и да навреди на останалите обитатели в реката. Притесненията идват от факта, че са налице необичайни набези върху живарниците. Очевидци разказват, че въпросните "скариди" превръщат уловената риба буквално на пихтия, хранейки се с нея.

Днес в канала Dn Fishing в YouTube публикуваха ново видео, на което се вижда как големите скариди нападат друг инвазивен вид - попчето.

Ако се потвърди, че видът е инвазивен, това би представлявало сериозна заплаха за екосистемата на река Дунав. Скаридите са хищници и могат да изядат значителни количества риба, което би могло да доведе до намаляване на популациите на местните видове.

Дали скаридите са годни за консумация?

Въпреки потенциалните рискове, рибарите заявиха, че големите скариди са годни за консумация. Те твърдят, че месото им е много вкусно и е с високо качество.

"Хубавото е, че тази скарида става много голяма и става за ядене. Явно вече ще може да ядем със "стил" скариди в задния си двор", шегува се Теодор Теодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари