Русенски работодател "изгоря" с 20 000 лв заради укриване на документи

1
Общо 103 проверки са извършили трудовите инспектори в Русе през февруари
Общо 103 проверки са извършили трудовите инспектори в Русе през февруари

Русе / 20 000 лв. глоба е наложена на работодател за възпрепятстване на проверка на "Инспекцията по труда" в Русе. Това съобщи днес гл. инсп. Георги Георгиев от дирекцията "Инспекция по труда" в Русе.

Той уточни, че 2 са актовете съставени за пречки на контролните органи през февруари, като основните причини са укриване на изискана документация. "Разбираме се с работодателите за удобно за двете страни време, в което да се срещнем и да ни представят документите, но те не си изпълняват ангажимента", коментира Георгиев.

Общо 103 проверки са извършили трудовите инспектори в Русе през февруари. Констатирани са 530 нарушения, от които по здравословни и безопасни условия на труд са 313, а по Кодекса на труда 217.

Дадени са 516 задължителни предписания и са съставени 21 Акта за установени нарушения. От тях за безопасни и здравословни условия са 5, 14 по Кодекса на труда, а другите 2 за пречки на контролните органи.

25 са влезлите в сила наказателни постановления със среден размер на глобата 1 112 лв. Най-голямата пък е 20 000 лв., която е за възпрепятстване на проверка.

Спрени са 6 машини и съоръжения. Спряна е дейността и в два неукрепени изкопа.

Не е констатирано полагане на труд от хора без сключени трудови договори по време на кампанията, която е проведена за проверки на питейни заведения между 18 и 21 ч.

За сметка на това обаче в голяма част от заведенията липсвали задължителните екземпляри от правилник за вътрешен трудов ред и там, където е установено сумирано изчисляване на работното време - графици за периода, за който е установено това. "На практика така не може действително да се установи колко часа труд се полага от наетите лица. Поради това за "Инспекцията по труда" това са сериозни нарушения и освен предписания има и съставени актове", каза още Георгиев.

В 7 предприятия има забавяне от порядъка на 2 месеца в изплащането на трудовите възнаграждения за общо 188 000 лв. Те са предимно от сферата на машиностроенето. Същевременно в 5 предприятия след намесата на трудовите инспектори са изплатени възнаграждения на служители в размер на 442 000 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари