Русенски композитор спечели второ място в престижен конкурс в Нидерландия

0
Задачата бе да се напише произведение за пиано и цигулка, след което да се направи запис и да се сглоби видео
Задачата бе да се напише произведение за пиано и цигулка, след което да се направи запис и да се сглоби видео

Композиция, написана специално за конна езда в свободния стил, донесе награда на русенския пианист и композитор Николай Димитров.

За участие в конкурса, организиран в Нидерландия, бяха избрани само трима музиканти, като 20-годишният студент в Консерватория „Принц Клаус“ в Грьонинген бе най-младият от тях, предава Русе Медиа. Творбата му донесе втора награда и парична премия от 1000 евро.

Създаването на композицията бе предшествано от дълъг процес. Тримата финалисти имаха възможност първо да видят на живо какво представлява конната езда в свободен стил и да разговарят с ездачите. След това им бяха предоставени видеозаписи на изпълненията на конете, като всеки композитор трябваше да работи по музиката на конкретен „танц“. Задачата бе да се напише произведение за пиано и цигулка, след което да се направи запис и да се сглоби към видеото.

Творбата на Николай Димитров бе записана от самия автор на пианото и състудентката му, цигуларката от Русе Цвета Бонева.

Преди Нидерландия да наложи нови ограничения заради разпространението на коронавируса, бе планирано ездачите да покажат „танца“ на конете с музиката от трите композиции, изпълнени на живо от музикантите. Това трябваше да се случи на 18 декември в Центъра по конен спорт в Екслоо, където се очакваше публика от 1500 души. Заради локдауна събитието бе отложено за края на февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари