Русенски деца отбелязаха Международния ден на майчиния език

0

На 21 февруари отбелязваме Международния ден на майчиния език.

Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.

По случай празника, днес в две детски градини в Русе бяха проведени открити уроци пред гости и родители, по време на които децата демонстрираха какво знаят за родния език, защо майчиният език е ценен и как да го съхраним.

В ДГ „Червената шапчица“, филиал „Светилник“, децата от 4-та група с помощта на педагозите си представиха открит урок „Моят майчин език“. С песни и стихотворения на български, турски и руски език и различни игри те показаха знанията си за родния език и демонстрираха толерантност пред педагозите и гостите. Децата се представиха чудесно, бяха активни и нямаха търпение да споделят наученото.

В ДГ „Пинокио“ децата от 3-та група бяха подготвили програма с костюми на различните етноси, танцуваха, пяха и се веселиха. По време на урока, педагозите запознаха децата с различните етноси, представени у нас - турски, ромски, арменски, еврейски, каракачански, влашки и руски. Децата се докоснаха до най-характерните им особености - традиционните костюми, бита, кухнята, танците, песните, азбуката. Кръшното българско хоро, на което се хванаха всички деца, повиши емоционалността и финализира мероприятието.

Събитията са част от дейност „Насърчаване на интеграционния процес чрез творчество, съвместни познавателни дейности и изяви за съхраняване на културната идентичност на децата от различните етноси“ по проект BG05M2OP001-3.001-0028 „Ранна социализация чрез успешна образователна интеграция“ с Бенефициент Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“, по който двете детски градини са партньори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари