Русенски аптекари: Не търсете антивирусни препарати - няма!

1
В чужбина лекарствата се продават три пъти по-скъпо, отколкото в България
В чужбина лекарствата се продават три пъти по-скъпо, отколкото в България Снимка: БГНЕС/архив

„От вчера обикалям из русенските аптеки, за да търся противовирусния препарат Авирон Рапид. Няма и няма! Навсякъде ми отговарят така“

Това пише Татяна Стоянова в писмо до Dunavmost.com. Ето какво още споделя русенката:

„Искам да спестя разхождането на моите съграждани из аптеките в тези опасни времена, когато не се знае кой и как пренася коронавирусната инфекция. Не ходете да търсите антивирусни препарати, защото няма. Обиколих 6 аптеки, все на различни фирми, в квартал „Дружба“ и по центъра на Русе. Навсякъде фармацевтите ми отговарят, че нямат „Авирон Рапид“. А на мен ми трябва спешно, защото съпругът ми се лекува от вирус от миналата седмица и пие това лекарство по схема. В петък го купих без проблем, а днес – 4 дни по-късно, медикаментът е дефицитна стока.

Моя позната аптекарка ми обясни, че изобщо лекарството липсва от аптечната мрежа в града и нямало смисъл да го търся. Няма яснота кога и изобщо ще се появи ли на русенския пазар. Така че – поне не се разхождайте излишно.“, завършва писмото си Татяна Стоянова.

Още вчера NOVА съобщи, че здравният министър е признал за проблем с лекарствата на национално ниво.  Оказва се, че за чужбина напълно законно се изнасят медикаменти, които в момента са жизнено важни за системата на здравеопазването, тъй като в болниците също липсват важни медикаменти.

„Спираме го! Внесъл съм текст в парламента, те ще бъдат приети до дни и това ще бъде забранено”, заяви проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

От фармацевтите научихме, че причина за засиления износ е фактът, че в чужбина се продават 3 пъти по-скъпо.  „Като по времето на социализма – когато имаше лекарства, които се криеха. Нещо подобно се получава сега”, смята Николай Костов, собственик на аптека.

Остава да се чудим къде е държавата и докога печалбата ще е по-важна от човешкия живот?

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари