Русенската структура на партията на Цветанов с идеи за сектор "Земеделие"

1
Предвижда се въвеждане на мерки за справяне с кризи и бедствия и справедливо обезщетение за производителите
Предвижда се въвеждане на мерки за справяне с кризи и бедствия и справедливо обезщетение за производителите

ПП „Републиканци за България” –Русе представи своята управленска програма в сектор „Земеделие”

Пред представители от бранша от цялата Русенска област Чавдар Маринов – координатор по секторна политикаЗемеделие” в партията, представи визията за управление на сектора и изведе основните акценти от програмата, информира Русе Медиа:

- Устойчиво и справедливо подпомагане за всички земеделци;

- Осигуряване на пазари;

- Защита от нелегалния внос и нелоялната конкуренция;

- Обединяване на производителите в групи и организации на производители;

- Възстановяване на хидромелиоративната инфраструктура на страната;

- Намаляване на ставката на ДДС за храни на 5%, 0% за къса верига на доставки, 0% за биохрани;

- Диференциране на СЕПП;

- 3% от СЕПП за сдружаване.

Интерес сред земеделците предизвика предложението за прилагане на нов подход за превенция, защита и управление на рисковете в земеделието чрез създаване на земеделски фонд „Защита и сигурност“. Предвижда се въвеждане на мерки за справяне с кризи и бедствия и справедливо обезщетение за производителите. Съществуват редица механизми, но те не се прилагат адекватно у нас. Това са инструменти за управление на риска, като застрахователни и взаимни фондове, предназначени да компенсират земеделските стопани в случай на някои определени рискове, както и за извънредни мерки, насочени към стабилизиране на пазара, когато се появят сериозни смущения.

ПП „Републиканци за България” си поставя като основна задача повишаване на усвояемостта на средствата от финансовите инструменти на Общата селскостопанска политика на ЕС, както и реална реформа и облекчаване на административната тежест, в това число и скъсяване на сроковете за обработка на проектните предложения. Необходима е и промяна на процедурите за работа на администрацията, но не за сметка на намаление на въведените контроли, а посредством оптимизация и автоматизация на процесите в информационната система.

Областният координатор на партията Бранимир Стефанов сподели, че подобни събития са изключително полезни за всички страни в процеса, а обмяната на идеи и споделянето на проблемите в сектора би довело до намиране на най-добрите решения за българското земеделие. Освен двамата лектори – Чавдар Маринов и Тодор Джиков, на събитието присъстваха временно изпълняващият областен координатор Бранимир Стефанов, членовете на Изпълнителния съвет – д-р Ченко Сотиров и Веселин Василев, Филип Виденов – регионален координатор сектор „Спорт”, д-р Илия Шалев – регионален координатор сектор „Здравеопазване”, и Атанас Атанасов –регионален координатор сектор „Земеделие”. Събитието се проведе при спазване на всички противоепидемиологични мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари