Русенската опера кани своите почитатели на "Българи от старо време"

2

Спектакълът е със специалното участие на любимия български актьор Николай Урумов

Различни ли са българите сега от тези преди век и половина?

На този въпрос русенци ще получат недвусмислен отговор в сряда вечер, 27 юли, от 20:30 часа на площада пред Русенската опера!

В оперетата на Асен Карастоянов “Българи от старо време” с лекота разпознаваме кривиците си, неизменни и до наши дни!

Спектакълът е със специалното участие на любимия български актьор Николай Урумов в ролята на Хаджи Генчо и на Фолклорна група “Кукери".

Вдъхновен от повестта „Българи от старо време“ на Любен Каравелов, написана далеч от родината в Русия с много любов и носталгия, композиторът Асен Карастоянов пише музика към нея и така се ражда оперетата „Българи от старо време“. Главните действащи лица – двамата копривщенски големци дядо Либен и Хаджи Генчо, оживяват с патриархалната романтика, колорита и духа на българите от епохата на Възраждането – времена и образи, които и днес са скъпи на всеки българин. Единият – корав, суров и строг, но справедлив човек, а другият – набожен, учен, хитър и деспотичен. Двамата представляват двата стълба на обществото по онова време, а характерите им се проектират и днес в традиционно консервативните среди на българското общество. В годините на робство те възпитават децата си Павлин и Лиляна в подчинение и послушание, но младостта е младост и нищо по-хубаво няма от нея с нейните пориви, които не могат да бъдат поставени под никаква забрана. В повествованието на либретото има още две млади и свободни души, сродни по интереси и чувства – това са Иван и Янка, чираците на двете чорбаджийски къщи.

Русенската опера иска отново да припомни на българите от къде тръгват корените на българското самосъзнание в спектакъла на площада пред Операта в рамките на летния фестивал „Сцена под звездите“.

Участват още:

Емил Желев, Йоланта Николаева - гост, Андреана Николова, Борис Луков, Даниела Караиванова, Теодора Чукурска, Иван Пенчев, Петя Цонева и др.

Диригент - Владимир Бошнаков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    1 до 2
    Помня преди години някъде по това време на годината в летния театър на ДНА имаше постановка на "Царицата на чардаша" с великия Видин Даскалов. То понеже въпросното място е далеч от Дунав, беше бъкано с комари. По едно време Видин Даскалов не издържа и каза, че много комари в Русе. Нека почива в мир, беше велик!:(((
  • 4
    2
    До 1
    Абе, ние зрителите все ще измислим нещо, ама актьорите стези носии...?
  • 5
    1
    русенец
    На 27-ми юли прогнозират поне 41 градуса дневна температура. Дали е добре обмислено това, да се прави спектакъл на открито?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари