Русенската болница направи демонстрация на пръстовия идентификатор

0

Днес в УМБАЛ - Русе бе извършена демонстрация на системата за регистрация с пръстов идентификатор, която от няколко дни се тества в лечебното заведение.

Три устройства вече са монтирани в три от отделенията на лечебното заведение, които работят паралелно с работещата в момента система за чекиране с лични карти, информира ТОП НОВИНИ. 

Началникът на болницата д-р Иван Стоянов лично извърши демонстрацията, заедно с една от пациентките в отделението по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната. При постъпване на пациент, лекарите избират кои пръсти да бъдат използвани, като самата регистрация трае не повече от 3 минути. След постъпване на данните в системата, пациентът може да се регистрира с пръстов отпечатък за секунди. Управата на болницата е на мнение, че по този начин ще се избегнат усложнения с изгубени ключове забравени пароли или злоупотреби. 

Що се отнася до притесненията, че с биометричните данни на пациентите може да възникнат злоупотреби, от лечебното заведение обясниха, че на практика системата не работи с пръстови отпечатъци. Вместо това, на базата на уникалната дактилна рисунка на пръстите, се подбират няколко точки, чрез които се изготвя дигитален код. Процесът е еднопосочен, и не е възможно да се осъществи обратния процес - пресъздаване на отпечатък. Отделно от това системата на болницата е за вътрешно ползване и няма външен контакт. 

Д-р Стоянов обясни, че регистрацията на пациенти с новите пръстови идентификатори е напълно доброволна, и всеки пациент може да я откаже и да използва наличната вече система за регистрация с лична карта. Отказът от използване по никакъв начин няма да затрудни достъпа на пациенти до лечение, и всеки ще бъде лекуван без проблеми, категоричен бе началникът на лечебното заведение. Спешните случаи първо ще бъдат обработвани, и едва след това ще се процедира с регистрацията. Могат да възникнат и специфични случаи, като например пациенти с ампутирани или увредени ръце, при които отново ще се използва старата система. 

Тестовете ще продължат два месеца, като се очаква около месец октомври новата система да бъде въведена официално. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари