Удостоиха Русенската библиотека с Национална награда „Христо Г. Данов“ 2022

0
Русенската библиотека беше удостоена с награда в категорията "Библиотечно дело"
Русенската библиотека беше удостоена с награда в категорията "Библиотечно дело" Снимка: РБ "Любен Каравелов"

Регионална библиотека "Любен Каравелов" беше удостоена с награда в категорията "Библиотечно дело"

"Горди сме, че заслужихме това отличие за втори път след 2005 г.!"

Носителите на тазгодишните награди за принос в българската книжовна култура бяха обявени и връчени на церемония в двора на Къщата-музей на Христо Г. Данов в Стария град на Пловдив.

С приза за цялостен принос е удостоен посмъртно поетът Марин Бодаков. В категорията "Българско издателство" наградата получи издателство "Хермес", а за автор на българска художествена литература е отличен Христо Добротинов, автор на "Светулките ще ти покажат пътя" на издателство "Хермес". Призът за преводач на художествена литература е заслужил Васил Самоковлиев за превода на книгата "Сватби в къщата" на Бохумил Храбал. За автор в областта на хуманитаристиката е отличен Иван Маразов за книгата "Златната утопия" на издателство "Захарий Стоянов". Мая Дългъчева получава отличието за автор на издание за деца за книгата "Какво е да си майка". В категорията "Художник или дизайн и оформление на книга" е отличен Ясен Гюзелев за книгата "Орфей и Евридика" от Иван Б. Генов. Отличието в категория "Представяне на българската книга" е за Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" за Клуб "Писмена".

Националната награда „Христо Г. Данов” е учредена от Министерството на културата и Община Пловдив през 1999 г. и се присъжда ежегодно по случай 24 май. Съгласно утвърдения Статут на наградата на конкурсен принцип се определят и връчват награди в осем категории: „Българско издателство”; „Автор на българска художествена литература”; „Преводач на художествена литература”; „Автор в областта на хуманитаристиката”; „Автор на издание за деца”; „Художник или дизайн и оформление на книга”; „Представяне на българската книга” и „Библиотечно дело”. Министърът на културата връчва и една Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура. На носителите на наградите се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните - диплом. Автор на статуетката на наградата "Христо Г. Данов" е скулпторката Диана-Мария Райнова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари