Русенска връзка сред заложниците в тунелите на Газа

4
Става въпрос за 19-годишната Наама Леви-Шахар
Става въпрос за 19-годишната Наама Леви-Шахар

Става въпрос за 19-годишната Наама Леви-Шахар

Проф. Ювал Хелед е потомък на еврейското семейство Фархи от Русе, пише вестник Бряг. Той има български паспорт и неколкократно е чел научни съобщения на конгреси в родината на майка си, но още не е стигал до Русе. Баба му е разказвала, като красива приказка, че родният ѝ град е европейски - с невероятна архитектура и богат културен живот.

Дъщерята на проф. Ювал Хелед - 19-годишната Наама Леви-Шахар, от месеци е заложничка в тунелите на Газа. Професорът не е нейн роден баща, но от години живее с майка ѝ и двамата заедно отглеждат четирите деца на жената.

Още преди отвличането на приемната му дъщеря (така в Израел наричат доведените деца в семейството), професорът е кандидатствал, на базата на неговия паспорт, и Наама да получи българско гражданство.

Момичето искало да учи дипломация и международно право в Европа. Мечтата ѝ била да стане модератор в междуетнически и междудържавни конфликти.

След отвличането професорът и майката на Наама - д-р Айелет Леви-Шахар, няколко пъти ходили в българското посолство. Надявали се да успеят по-бързо да получат за момичето българско поданство, за да бъде включена в първата група пленени израелци, които вече излязоха на свобода. (Хамас замени отвлечени мирни жители на Израел срещу затворнички, осъдени за тероризъм. – б.а.). Всички освободени са били с двойно гражданство. Затова родителите се надявали и тяхната Наама да успее да излезе на свобода…

Демонстрации на роднини на заложниците, намиращи се в тунелите на терористичната организация Хамас в ивицата Газа, вече 5-ти месец, всяка събота вечер, затварят едно от най-големите кръстовища на Тел Авив. Исканията им са правителството на Израел и международната общественост да направят всичко възможно отвлечените от кибуците край Газа да се върнат вкъщи. Сред отвлечените е и голяма част от публиката на Музикалния фестивал за нова музика, който по нелепа случайност се е провеждал близо до границата в нощта на зверския погром на 7 октомври 2023 г.

Освободените от кошмарния плен ​разказват на какви унижения и глад са били подложени в подземията.

Давали им по една шепичка ориз на ден и по половин бутилка (често доста мътна) вода. Нямали право да видят слънцето, не можели дори да излизат на разходка на открито, както се разрешава на обикновени затворници или пленници. Нямало баня, а понякога, за да отидат до тоалетната, чакали с часове. Пет месеца след отвличането, пленените жени и деца все още са в същите си дрехи, а вече е зима… Разбира се, не им се полага и медицинска помощ.

Тъй като са отвлечени, тези нещастници не могат да бъдат защитени по никаква международна конвенция (за разлика от войниците, пленени по време на война). Дори представители на Червения кръст не се допускат до тях. От освободените пленници близките научили, че не са им били предадени закупените от Израел и изпратени чрез преговарящите в Катар лекарства за ранените или хронично болните. А срещу тази неголяма торба с медикаменти на Хамас са върнати безвъзмездно три ТИР-а с по няколко десетки тона санитарни материали и лекарства. Нещо повече - част от медикаментите за отвлечените израелци (както са с написани върху тях имена) са били открити в аптеката на превзета от израелската армия болница, под която в тунелите се намирал щабът на Хамас.

Отвлечените още не са намерени. Предполага се, че хамасовците продължават да прилагат към тях физически и сексуални мъчения и издевателства. Сред оказалите се в лапите на терористите е Наама Леви-Шахар - на 19 години. Денят на погрома беше празничен в Израел - последният ден от седмицата на еврейския празник Сукот, когато, в памет за бягството от Египет, евреите си строят колиби и живеят в тях.

Въпреки че живее в един от заможните райони на голям Тел Авив, Наама отишла на гости при приятели в кибуца Нир Оз, където се провеждала сбирка на организацията за дружба между евреи и палестинци, в която момичето членувало. На събирането се очаквало да пристигнат и хора от Газа, които също подкрепят идеята за междуетническа толерантност. Вместо тях, събаряйки граничните ограждания, нахлули командоси в бели пикапи и джипове. Първите терористи, влезли в Израел, ​застрелвали всеки срещнат по пътя.

Следващите – вече обучени терористи - изнасилвали, убивали и вземали в плен. Говори се, че на всеки, който доведе заложник, му било обещано да получи по 10 хил. долара и апартамент. Предпочитали да убиват мъжете, които могат да окажат съпротива. Отвличали предимно старци, жени и деца. Дори бебета. А на края като хуни минали обикновените мародери, които отмъквали каквото им падне пред очите: селскостопанска и битова техника, електрониката от домовете на хората, домакинската посуда и домашните вещи, та дори книги, които едва ли са могли да прочетат.

Последното, което майката на Наама – д-р Айелет Леви-Шахар, чула от дъщеря си по телефона, било, че заедно с домакините от кибуца се крият в защитена стая и очакват израелските войниците да им дойдат на помощ. Час по късно познати съобщили на майката, че разпознали момичето ѝ в клип, въртящ се в социалната мрежа. На него се виждало как терористи влачат девойката за косата и я натикват в багажника на кола.

Пижамата ѝ била окървавена. Явно са искали да се изфукат с плячката си и са оставили клипа да бъде гледан в цял свят. Няколко дни по-късно нападателите започват да отричат престъпленията си, а записът е изтрит.

Д-р Айелет Леви-Шахар е една от активистките в движението на родителите на отвлечените. Срещала се е с представители на Червения кръст, с ръководителките на направлението за борба против вонените престъпления и със секцията за защита на жените от сексуално насилие в ООН. Казва, че получила от всички тях формално съчувствие, но никой не се ангажирал да ѝ помогне да върне дъщеря си и останалите 17 момичета между 17 и 20 години. Предполага се, че ​тийнейджърките са сред най-подлаганите на насилие в тунелите на Газа.

Миналата седмица д-р Айелет Леви-Шахар е връчила иск до Международния криминален съд в Хага срещу терористичната организация Хамас, от името на роднините на всички заложници. Като специалист по физиология, проф. Ювал Хелед смята, че дори да останат живи, отвлечените в тунелите на Газа ще имат здравословни проблеми до края на живота си, поради недостига на храна, обездвижването, липсата на лекарства и лечение.

Имаме сериозни основания да се тревожим за тях, казва професорът. По време на Кипурската война (преди половин век) пленените израелски войници са били държани само 19 дни в латерни сред пустинята, но от научния мониторинг върху тях се знае, че и досега имат повече проблеми със здравето от други хора на същата възраст. Почти никой от тях не е успял да реализира потенциала, който е имал преди пленяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    Xi Chong
    Free Palestine
  • -1
    3
    Софи
    Арабите са мьрзеливи хора,доста пьрвобитни и прости, пустинни арабски маймуни! Евреите може да са лицемерни,пресметливи,но са умни, креативни,създали са чудесна дьржава,работят и сьздават,арабите,не е зле да се възползват от сьдзаденото от евреите за тях в Израел,арабина просто няма толкова мозьк!!!!
  • 8
    2
    чичомиткобрат
    Чифутите са гадно племе - искат да унищожат бялата раса. http://budnaera.com/201802f/180401453.html План Калерги за унищожаване на бялата раса (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО) ЕСЕНЦИЯТА НА ПЛАНА Според първите писмени манифести, издадени между 1923 и 1925 г., в Плана Калерги се предвижда евреите дадойдат на власт първо в Европа, а след това в световен мащаб. Планът се базира на утопичната представа на еврейския расизъм, отнасяща се до “най-висшата раса-евреи” (Herrenrasse). Herrenrasse, израз, използван от Адолф Хитлер за описване на арийската раса, е използван също и от Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi, с цел да се затвъри на еврейския суверенитет в Европа и по света. Също така терминът “еврейска благородна раса” се използва постоянно. С цел създаването на тази еврейска империя, Планът Калерги се обявява за премахване на правото на самоопределение и последващо обезличаване на народите посредством масова миграция или заради вътрешно раздробяване чрез сепаратистки движения. Пример могат да бъдат “етническите” каталонски или баски форми на сепаратизъм. За да може Европа да да се управлява от евреи, стремежът е населението да се превърне смесени народи от расово еднородни групи от мелези, получени при пълно смесване на расите. На тези мелези се приписват всякакви на нисши човешки качества като жестокост, подлост и т.н., като тези качества трябва да се създадат преднамерено и са от съществено значение за осигуряване на превъзходството на евреите. Много преди Хитлер, Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi е споделял виждането си за висока степен да духовност и интелигентност на бялата раса, особено на скандинавската подраса, но, за разлика от Хитлер, не се е стремил към нейното издигане, запазване и укрепване, а е искал нейната гибел. Поради тази причина, Планът Калерги се стреми към смесване на расите, защото в мелезите се елиминират талантите и специфичните най-добри характеристики на която и да е чиста раса. В Плана, единствено на мелезите е дадена положителна оценка, защото те могат лесно да бъдат манипулирани, за да може юдеите да дойдат на власт . Днес, ние откриваме друга дума в американските медии, когато става дума за колонизиране на Афганистан и Ирак, един друг, от многото признаци, които показват какви семена са покарали от плана Калерги. Терминът “Nationbuilding” означава нещо като изкуствено създаване на националности от ръцете на човека. Ако разгледаме идеите, залегнали в плана Калерги, отнасящи до смесването на кръвта на хората от различни раси, ще намерим големи познания, свързани с развитието и размножаването на расите, като те в някои пунктове съвпадат удивително точно с изследванията на Дарвин, а след това и с непреработените расови теории на Третия райх. Съвременната генетика, представена основно от страна на Израел, която може да различи чрез ДНК анализ евреите от техните братовчеди-арабите, потвърждава знанията застъпени в Плана Калерги, но без да е в състояние да изясни произхода на тази мъдрост.
  • -5
    1
    Мони леви
    Мрьсна ислямска измет,да ги избият всички,да заличат от земята Газа, боклуци пьрвобитни диваци и маймуни мрьсни араби, пьрвобитни и прости.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари